SP ČR: Irácký vicepremiér pozval české firmy do země

  Svaz spoluorganizoval Česko-irácké podnikatelské fórum, jehož se zúčastnilo devět desítek zástupců firem.  .

 

 

Podpora exportu do Iráku dostala v pondělí 23. ledna další impulz. Stalo se jím Česko-irácké podnikatelské fórum, které společně zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR v souvislosti s návštěvou irácké vládní a byznysové delegace. V čele irácké delegace je místopředseda vlády pro energetiku pan Hussain Al-Shahrestani. Vedle toho do Prahy přijel i ministr průmyslu a nerostných zdrojů Ahmed Naser Deli Al-Karboli a také úřadující předseda Národní investiční komise při úřadu vlády Sami Al-Araji.

„Návštěva je pokračováním našich mnohaletých aktivit, které napomáhají prosazení českých společností na iráckém trhu. Navazuje na loňskou oficiální návštěvu předsedy vlády Petra Nečase  v Iráku a na úsilí Svazu, resortů MPO a MZV v předchozích letech formou účastí na veletrzích v Iráku, podnikatelských misí, školení iráckých specialistů a založení Česko-irácké podnikatelské rady,“ uvedla Dagmar Kuchtová, zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle ní zájem o irácký trh je mezi našimi firmami značný. Její slova potvrzuje i vysoká účast devíti desítek podnikatelů na zmíněném Fóru. České podnikatele na něm vyzval k aktivitě v Irácké republice místopředseda tamní vlády.

„Uvítáme to, aby se české firmy aktivně zapojily do budování našeho hospodářství. Nyní je čas naše přátelské vztahy přeměnit do konkrétních projektů,“ uvedl Hussain Al-Shahrestani.

Na jeho slova reagoval ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba, že by již v květnu nebo červnu letošního roku chtěl do Iráku přivézt podnikatelskou delegaci. „Irácká strana vyjádřila zájem o častější setkávání. Chtěl bych na to reagovat naší návštěvou v průběhu května nebo června, jejíž součástí by byla podnikatelská mise,“ uvedl Martin Kuba. Zájem o účast v ní projevili někteří na fóru přítomní podnikatelé, kteří zastupovali zejména oblast energetiky, strojírenství, zejména těžké, těžební a chemický průmysl, dopravu, vodohospodářství, zbrojní průmysl a další odvětví. Právě tyto sektory a některé další jsou i pro iráckou stranu prioritní.

Ministr průmyslu a nerostných zdrojů Irácké republiky Ahmed Naser Deli Al-Karboli poukázal na ohromné zdroje, jimiž Irák disponuje. „České firmy by se mohly účastnit obnovy země i transformaci státního sektoru,“ poznamenal irácký ministr.

Úřadující předseda Národní investiční komise při úřadu vlády Irácké republiky pan Sami Al-Araji poukázal na některé příležitosti pro naše firmy. Zmínil zejména oblast energetiky. „Spotřeba elektřiny roste ročně o 15 procent, na což musíme reagovat výstavbou nových kapacit. Do roku 2015 by se výroba elektřiny měla zvednout ze současných 7,5 tisíce MW na 20 tisíc,“ uvedl Sami Al-Araji. Rekonstruováno má být 12 elektráren a postaveno 19 nových elektráren.

Irák má velké plány ve zdravotnictví, ve výstavbě nemocnic a poliklinik a také bytů. Stavět se mají nové školy. Nedostatečná je kapacita a kvalita dopravní infrastruktury, chybí mosty, letiště, přístavy.

Velkolepé záměry má Irák při budování těžebního průmyslu. V současné době těží kolem tří milionů barelů denně, do roku 2014 chce těžbu zdvojnásobit. Podobné plány má Irák s těžbou zemního plynu. Řada projektů se týká i budování telekomunikací.

„Budeme se snažit maximálně usnadnit podnikání,“ slíbil místopředseda vlády Hussain Al-Shahrestani.

Zástupci českých firem měli možnost sejít se s iráckými hosty v rámci třech diskusních panelů: za prvé - těžba, zpracování ropy a energetika, za druhé – průmyslová výroba a za třetí – investiční pobídky, přičemž největší zájem byl o první panel.

„České firmy měly možnost na tomto setkání jednat o rozpracovaných projektech v oblasti petrochemického a chemického průmyslu, energetiky, dopravní a zemědělské techniky, strojírenství, vodohospodářství, územního plánování, obrany a bezpečnosti,“ poznamenala Dagmar Kuchtová.
Pro Svaz průmyslu a dopravy ČR šlo o další akci podpory exportu a investic v této zemi, které se intenzivně věnuje od roku 2003. Přehled aktivit najdete v níže uvedené tabulce:

 Přehled aktivit SP ČR v Iráku v letech 2003 - 2012

  • V roce 2003 se SP ČR podílel na výběru expertů pro působení při CPA v l. 2003 a 2004
  • V rámci programu Transformační pomoc ČR Iráku SP ČR realizoval ve spolupráci a za podpory MZV a MPO projekty školení iráckých resp. kurdských expertů v ČR a Iráku, včetně zástupců iráckých a kurdských ministerstev, obchodních komor a firem.
  • SP ČR organizoval celkem 5 podnikatelských misí do Iráku doprovázejících představitele MPO a MZV
  • SP ČR se podílel na přijetí celkem 8 podnikatelských misí z Iráku, dále průběžně přijímá představitele irácké a kurdské politické reprezentace, podílí se na organizaci jejich programu jednání
  • SP ČR v l. 2005, 2006, 2007, 2008 a 2009 zajišťoval oficiální stánek ČR na „Erbíl International Fair“ a v l. 2006, 2007 a 2008 na „Sulaymanya International Exhibition“.
  • V listopadu 2007 byla podepsána dohoda SP ČR s Kurdskou federací obchodních a průmyslových komor o vzájemné spolupráci
  • V listopadu 2007 SP ČR vyslal díky podpoře MZV a MPO do Erbílu 1 experta pro pomoc kurdskému ministerstvu energetiky - KRG / MoE a 1 experta pro pomoc OPK v Erbílu, Dohuku a Sulaymanyi
  • V listopadu 2007 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi SP ČR a ZU Bagdád pro r. 2008 obsahující seznam společných akcí v teritoriu
  • V říjnu 2008 byla založena Česko-kurdská podnikatelská rada
  • Prezentace možností a zájmů členských společností SP v říjnu v Erbilu. Říjen 2010
  • podepsání dohody o porozumění mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu České republiky (SP ČR) září 2010
  • podepsání dohody o založení Českou-irácké obchodní rady mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu České republiky (SP ČR) září 2010
  • Organizování podnikatelské mise do Iráku ve dnech 23. – 24. 5. 2011, provázející českého premiéra Petra Nečase, ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, ministra obrany Alexandra Vondru. Organizování byznysového fóra za účasti 250 představitelů iráckých firem.
  • Organizování česko-iráckého podnikatelského fóra 23. ledna 2012 v Praze u příležitosti návštěvy místopředsedy irácké vlády pro energetiku pana HUSSAIN AL-SHAHRESTANI,  ministra průmyslu a nerostných zdrojů Irácké republiky pana AHMED NASER DELI AL-KARBOLI a úřadujícího předsedy Národní investiční komise při úřadu vlády Irácké republiky pana SAMI AL-ARAJI v České republice. Fóra se zúčastnil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

 

Na níže uvedené webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR najdete prezentaci úřadujícího předsedy Národní investiční komise při úřadu vlády Irácké republiky pana SAMI AL-ARAJI. Celý obsah prezentačního CD předaného Národní investiční komisí, irácký investiční zákon - v angličtině a arabštině, ostatní dokumenty obsažené na CD - doplňující nařízení, prezentace :

 www.spcr.cz/seminare-konference/cesko-iracke-podnikatelské-forum-materialy-ke-stazeni

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět