SP ČR: Svaz podporuje senátní návrh novely zákona o PZE

  Senátní návrh odstraňuje největší excesy novely zákona o podporovaných zdrojích energie.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje senátní úpravu zákona o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, s kterou horní komora parlamentu poslala příslušný legislativní návrh zpět do poslanecké sněmovny.
Senátní komplexní návrh, o němž bude na své nadcházející schůzi rozhodovat sněmovna, odstraňuje alespoň nejkřiklavější nedostatky, které v souhrnu představují potenciální ekonomickou hrozbu a možnost opakování situace s podporou fotovoltaiky. Proto Svaz průmyslu a dopravy ČR apeluje na poslance, aby senátní úpravu zákona přijali.

 „Senátní návrh snižuje neodůvodněně vysokou podporou biometanu z původních 4000Kč/MWh, což by mohlo zvýšit náklady pro daňové poplatníky – podobně jako u fotovoltaického boomu – v objemu 12 až 17 miliard korun ročně, na 1700Kč/MWh.  Rovněž řeší věcné i technické nedostatky v oblasti povinného výkupu tepla z obnovitelných zdrojů. Zdaleka nejsme s návrhem zcela spokojeni, ale jde o kompromis, který alespoň částečně upravuje jinak naprosto nesmyslnou podobu zákona, jak ji původně přijala poslanecká sněmovna,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro energetiku, životní prostředí a evropskou regulaci. 

Stávající systém státní podpory obnovitelných zdrojů Svaz průmyslu a dopravy dlouhodobě kritizuje. Jak totiž ukazují dosavadní výsledky, v podílu nákladů obnovitelných zdrojů energie k hrubému domácímu produktu na (právnickou a fyzickou) osobu zaujímá Česká republika zdaleka první místo v Evropské unii. V celkových číslech pak pouze přímé náklady obnovitelných zdrojů v letošním roce přesáhnou 22 miliard korun. Tento neblahý stav paradoxně přiznává i sama důvodová zpráva k návrhu zákona, podle níž stávající systém zatěžuje celkovou cenu za elektřinu a tím snižuje konkurenceschopnost průmyslu v ČR a koupěschopnost obyvatelstva.

I vzhledem ke stávající makroekonomické situaci se dosavadní přístup státu k obnovitelným zdrojům energie dostal na mez únosnosti. Státní podpora v oblasti obnovitelných zdrojů energie by proto měla konečně začít naplňovat skutečný cíl – totiž prostřednictvím smysluplné, koncepční a víceúčelové pomoci posilovat energetickou efektivitu a soběstačnost, dostatek a stabilitu energetických zdrojů i přenosové soustavy ku prospěchu daňových poplatníků - občanů i firem,“ upozornil viceprezident Jan Rafaj.

„K nápravě máme zatím ještě čas i potřebné systémové nástroje. A v tomto smyslu je Svaz průmyslu a dopravy připraven ke spolupráci s orgány státní správy, pokud povede ke zmíněnému cíli,“ dodal Jan Rafaj.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět