SP ČR: Poplatky za znečišťování ovzduší nesníží emise

  Svaz průmyslu a dopravy ČR popořil návrh Hospodářského výboru PS k vládní novele zákona o ochraně ovzduší.  .

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje pozměňovací návrh Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k vládní novele zákona o ochraně ovzduší. „Pozměňovací návrh předpokládající zrušení poplatků za znečišťování ovzduší v novém zákoně o ochraně ovzduší od roku 2016 je zcela v souladu s mezinárodními i národními normami i v intencích Strategie konkurenceschopnosti ČR. Domníváme se, že je i v souladu s veřejným slibem pana premiéra předneseným na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR 3. října v Brně, že tato vláda nedovolí další nadměrné regulační zatěžování českých podniků, jež by šlo nad rámec evropských směrnic či bylo přísnější než v jiných zemích EU,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

Zaměstnavatele vedou k podpoře pozměňovacího návrhu následující konkrétní důvody:

Poplatky za znečišťování ovzduší zatěžují české podniky, aniž by efektivně vedly ke snižování emisí do ovzduší. Vzhledem k tomu, že vybírání poplatků jde nad rámec evropské legislativy a drtivá většina zemí EU podobné opatření neaplikuje, snižuje vládní návrh zákona neodůvodněně konkurenceschopnost českých podniků s dopady do tvorby přidané hodnoty i zaměstnanosti.

 Emise znečišťujících látek jsou regulovány nikoliv poplatky ale normativními nástroji - emisními limity a emisními stropy, které jsou součástí komplexní a konzistentní evropské a národní regulace, a jež jsou již nyní v některých krajích ČR (např. od 1.1. 2012 v Moravskoslezském kraji) jedny z nejpřísnějších v EU .

 Poplatky nejsou ani motivačním ekonomickým nástrojem v oblasti ochrany klimatu. Prakticky všechny emisně významné stacionární zdroje, které tvoří 90 procent a více z celkových emisí zpoplatněných znečišťujících látek (s výjimkou domácností), jsou zahrnuty v EU ETS (obchodování s povolenkami na emise CO2) a od roku 2013 se budou emisní povolenky nakupovat v aukcích. Povolenky na rozdíl od poplatků, vytvářejí tlak na využívání efektivnějších výrobních zařízení a zvyšování efektivity výroby, a proto rovněž vedou ke snižování znečišťování ovzduší.

Poplatky představují již pouze ekonomickou a administrativní zátěž pro podniky, nadměrnou administrativní zátěž krajských úřadů a pochybný fiskální příjem státu. Český systém poplatků je v Evropě ojedinělý a vzhledem k již existujícím a funkčním nástrojům na úrovni EU, jež budou po roce 2016 dále výrazně posíleny, v podstatě pro české firmy diskriminační. Poplatky směřují do Státního fondu životního prostředí (SFŽP), kde však poměrově představují nyní cca 4 procenta jeho příjmů. V absolutních číslech se tento příjem snižuje a do roku 2016 nadále snižovat bude s povinností stále výrazněji snižovat emise.

Poplatky v SFŽP jsou nyní zdrojem (národního) kofinancování dotačních projektů z Operačního programu Životní prostředí. Jeho existence však končí v roce 2015 a systém dotační politiky z evropských fondů na další programovací období je teprve tvořen. Nemůže tudíž dojít k ohrožení čerpání prostředků z EU na již schválené programy a projekty. Ve vládním návrhu předpokládané drastické zvýšení poplatků od 2016 tak představuje snahu zajistit, aby zdroje pro povinné kofinancování platily i nadále firmy. A to i navzdory tomu, že po roce 2013 budou povinně nakupovat emisní povolenky, přičemž příjem z nich půjde do státního rozpočtu ČR a v celém období 2013-2020 je odhadován na 3 až 5 miliard euro.

Vládní návrh, jelikož z platby poplatků vyjímá malé zdroje, předpokládá kontraproduktivní zvýhodnění lokálního spalování paliv. To přitom představuje jedno z největších rizik pro kvalitu ovzduší v České republice, neboť momentálně nepodléhá žádné efektivní regulaci.

 „Poplatky nemají po roce 2015 své odůvodnění z důvodů ekonomických či ekologických i vzhledem ke skutečnosti, že pozměňovací návrh zachovává plně princip znečišťovatel platí, který je v návrhu zákona o ochraně ovzduší vyjádřen zpřísněným rozsahem požadavků kladených na provozovatele velkých znečišťujících zdrojů. Věřím, spolu s celým českým průmyslem, že pozměňovací návrh hospodářského výboru bude přijat,“ dodal viceprezident Jan Rafaj.

  

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět