SP ČR: Export běží na rekordní obrátky

  Zahraniční poptávka zůstává tahounem a nůžky mezi růstem zahraničních zakázek a pádem domácích se otevírají.

 

V loňském roce se každý den v průměru vyvezlo z naší republiky zboží a služeb za více jak osm miliard korun. V roce 2010 to bylo pouze přes 7,1 miliardy korun. Rok 2011 se tak stal historicky nejúspěšnějším rokem z hlediska objemu našeho vývozu, který představoval 2 866 123 milionů korun.

V roce 2011 ve srovnání s předchozím rokem vzrostl vývoz o 13,2 % a dovoz o 10,9 %. Roční bilance dosáhla přitom aktiva 191,4 mld. Kč, které bylo o 70,2 mld. Kč vyšší než v roce 2010.

K úspěchu našeho exportu přispěl i prosinec, kdy se meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 10,1 % a dovoz o 5,1 %. Obchodní bilance skončila aktivem 10,5 mld. Kč, které bylo meziročně o 10,4 mld. Kč vyšší.

„O významu zahraničního obchodu svědčí růst salda obchodní bilance, kdy v prosinci po sezónním očištění dosáhla bilance zahraničního obchodu hodnoty 23 miliard korun. Po listopadovém poklesu jsme se tak vrátili na říjnovou, dosud největší, hodnotu v historii ČR. Stejně tak saldo za celý minulý rok se vyšplhalo na nejvyšší hodnotu s meziročním přírůstkem 70,2 miliard korun,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V prosinci pokračoval již čtvrtý měsíc po sobě rychlejší růst vývozu než dovozu. „Zahraniční poptávka zůstává tahounem a nůžky mezi růstem zahraničních zakázek a poklesem domácích zakázek se v prosinci ještě více otevřely,“ uvedl Bohuslav Čížek. Na druhé straně jsou vývoz a dovoz provázány v rámci relativně značné závislosti českého exportu na importu. 

Pozitivní obchodní bilanci stále dominuje výroba strojů a dopravních prostředků. Dalším příznivým faktorem byl vývoj u průmyslového spotřebního zboží a polotovarů a materiálů.

„Výrazným negativním faktorem pro průmyslové podniky zůstává vývoj cen paliv, což je podle očekávání vidět v prohloubeném deficitu bilance obchodu s minerálními palivy,“ upozornil Bohuslav Čížek.

Výsledky zahraničního obchodu potvrzují přetrvávající závislost na vývoji vnějšího prostředí, a to zejména na trzích Evropské unie, s níž se konečná bilance meziročně téměř nezměnila. Snížily se však deficity s Čínou a Ruskem. „Nehledě na rizika vývoje našich hlavních exportních trhů, možné ochlazení výkonnosti ekonomiky a snížení objemů vývozu očekáváme na základě informací našich členů spíše snížení tempa růstu ekonomiky než negativní příspěvek k vývoji české ekonomiky. Celkový příspěvek zahraničního obchodu k vývoji HDP by letos měl být kladný,“ uvedl Bohuslav Čížek.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět