SP ČR: Poslední čtvrtletí 2011 avizovalo zpomalení růstu

  Propad investičních aktivit tuzemských podniků a vládních institucí se dále prohlubuje.  .

 

Hrubý domácí produkt se zvýšil ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně o 0,5 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím poklesl však o 0,3 %. Za celý rok 2011 vzrostl český HDP o 1,7 %, v průběhu roku postupně ztrácel na tempu. Ve své zprávě to ve středu 15. února uvedl Český statický úřad.

Zpomalení růstu naší ekonomiky potvrzují i šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, které kvartálně provádí společně s Českou národní bankou.

Oslabení je patrné i u průmyslové výroby, která táhne růst hospodářství a která například v prosinci loňského roku meziročně vzrostla jen o 2,0 % oproti listopadu s jednoprocentním růstem.
 „V letošním roce nepředpokládáme katastrofu a naše odhady růstu HDP se pohybují mezi 0,1 a 0,6 procentem,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Co se týká poptávky, vývoj v posledním čtvrtletí byl podobný jako v předchozích kvartálech. Zahraniční poptávka byla tahounem hospodářství oproti ochabující domácí poptávce. „Zahraniční zakázky táhnou ekonomiku. Oživení předpokládá však i zesílení domácí poptávky. Vzhledem k slabším vládním investicím a úsporným opatřením se ovšem letos nedají očekávat výrazné impulsy k povzbuzení růstu HDP,“ uvedl Boris Dlouhý.

Patrný je pokles investičních aktivit podniků.  Jak uvádí ve své zprávě Český statistický úřad, vývoj charakterizuje výrazný, postupně se prohlubující propad investiční aktivity podnikatelských subjektů i vládních institucí. Částečný pokles zaznamenaly výdaje sektoru vládních institucí, spotřeba domácností zůstala po dílčím zotavení ve 4. čtvrtletí přibližně na úrovni předchozího roku.
„Podniky jsou opatrné v investicích a vyčkávají,“ uvedl Boris Dlouhý.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět