SP ČR: České podniky se chystají do Iráku

    Prezident Svazu Jaroslav Hanák se společně s ministrem Martinem Kubou sešel se zástupci tří desítek firem.  .

Více jak tři desítky tuzemských podniků se dnes zúčastnilo setkání s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem a ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou, jehož cílem bylo vyhodnotit lednové Česko-irácké podnikatelské fórum a jednat o plánované obchodní misi do Bagdádu a Erbílu. V čele Svazem připravované mise ve dnech 21. až 24. května bude právě Martin Kuba.

Podpora česko-iráckého byznysu je pro Svaz průmyslu a dopravy ČR zásadní prioritou. Ve svém vystoupení to podtrhnul i Jaroslav Hanák. „Díky podpoře ministerstva průmyslu a obchodu se nám podařilo prosadit zařazení Iráku do seznamu dvanáct prioritních zemí v nové Exportní strategii ČR,“ řekl šéf Svazu.

Významným mezníkem vzájemné spolupráce byla podle něho loňská oficiální návštěva předsedy vlády České republiky Petra Nečase v Iráku. Představitele státu doprovázela tehdy delegace českých firem, kterou organizoval SP ČR.

Značný zájem o konkrétní projekty potvrdil rovněž plný sál během lednového Česko-iráckého podnikatelského fóra, který Svaz připravil ve spolupráci s MPO. Jaroslav Hanák také připomenul existenci Česko-irácké podnikatelské rady. V dubnu přijede do ČR delegace Federace iráckých obchodních komor, s níž bude Svaz jednat právě o konkrétních aktivitách této Rady.

Klíčovou letošní akcí v obchodní spolupráci s Irákem bude však zmíněná podnikatelská mise do Irácké republiky.

„Ve společném zájmu českého byznysu i české politické reprezentace je přispět k hledání podnikatelských příležitostí, ať už se jedná o energetiku, těžbu nerostných surovin, strojírenství, dopravní infrastrukturu, vodohospodářství, potravinářství, zdravotnictví a další odvětví. V nich jsou naše firmy úspěšné a konkurenceschopné, mají dostatek zkušeností, odbornosti a know-how,“ řekl závěrem Jaroslav Hanák.

Irácký trh představuje pro české vývozce ve vybraných sektorech obrovský potenciál, upozornil ve svém vystoupení ministr Martin Kuba.

V horizontu několika let bude podle něho Irák bonitním partnerem. Irácké zásoby ropy a zemního plynu jsou srovnatelné se zeměmi Perského zálivu. Irák je dle dostupných údajů na čtvrtém místě v objemu zjištěných zásob ropy na světě, v současné době těží průměrně 2,6 mil. barelů denně (bpd), do konce letošního roku se předpokládá zvýšení těžby o 0,5 mil. bpd. V roce 2017 předpokládají nezávislí analytici těžbu již 6 až 7 milionů. Příjmy z budoucího exportu ropy vytvoří dostatečné finanční zdroje k úhradě nákladů potřebných pro rekonstrukci a modernizaci iráckého hospodářství.

„Naši dodavatelé jsou irácké straně z minulosti dobře známí – československé firmy vybudovaly více než 60% iráckých kapacit zpracování ropy a zemního plynu. V posledních letech se ty nejaktivnější jakými jsou Technoexport, Chemoprojekt, Prokop Engineering, UNIS a další, již zapojily do probíhající rekonstrukce,“ připomenul Martin Kuba. Ve hře jsou podle něho nové zakázky na zvýšení kapacity rafinérie Salahuddin I a II a především výstavba čtyř nových rafinérií, každé v hodnotě cca 1,5 mld. USD.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět