SP ČR: Zahraniční obchod stále na rekordních hodnotách

  Průmysl nadále zůstává tahounem exportu, dominují v něm stroje a dopravní zařízení, zejména silniční vozidla.

Předběžné výsledky dnes zveřejněné Českým statistickým úřadem potvrdily opět pozitivní vliv českého zahraničního obchodu na vývoj ekonomiky, když lednový přebytek dosáhl největší úrovně v historii ve výši 29,6 miliard korun (po sezonním očištění 27,7 miliard korun). Pokračuje tak trend rychlejšího růstu exportu nad růstem importu. Opět se potvrzuje konkurenceschopnost našich vývozců na zahraničních, zejména unijních trzích a klíčová role našeho průmyslu.

Meziročně se v běžných cenách vývoz zvýšil o 11% a dovoz o 6,3%, ve srovnání s prosincem loňského roku se po sezónním očištění zvýšil export o 1,8% a dovoz o 0,2%.

Je vysoce pravděpodobné, že čistý export zůstane minimálně v prvním čtvrtletí tohoto roku hlavní složkou pozitivně působící na vývoj HDP. Na druhé straně kromě určitých náznaků stabilizace či kladných indikátorů důvěry je třeba vzít v úvahu data o vývoji HDP v Evropské unii a eurozóně v posledním čtvrtletí minulého roku (-0,3 % mezičtvrtletní reálný pokles) a informace o lednovém poklesu zahraničních zakázek v Německu, která nás upozorňují na nutnost určité opatrnosti. Navíc v Eurozóně přetrvávají značná rizika směrem dolů.  Případný výraznější propad zahraniční poptávky by se mohl negativně a v řádu několika měsíců projevit na české ekonomice.

Vysokých hodnot dosahují i celkové výsledky zahraničního obchodu EU27, které táhnou zejména výrazně nadprůměrné přebytky Německa, dále například Irska či Holandska.

K rekordním hodnotám přispěla dobrá dynamika proexportně orientovaných společností, většinou se zahraniční účastí, stále pozitivní ekonomicky vývoj Slovenska a Polska, stále kladné hodnoty růstu HDP Německa a zejména dobré výsledky automobilového průmyslu. Zahraniční zakázky v prosinci opět rostly meziročně tempem kolem 10%. Otázkou zůstává dlouhodobá udržitelnost takto pozitivního trendu rozdílu tempa exportu a importu.

Struktura příspěvků byla podobná struktuře z minulého měsíce, kde primární pozice zůstává strojům a dopravním zařízením, zejména vývozu silničních vozidel. Zvýšil se také vývoz výpočetní techniky a telekomunikačních zařízení. Na straně dovozu pokračovalo prohlubování deficitu obchodu s minerálními palivy a cena pohonných hmot tak dále zvyšovala producentům náklady, které se obtížně v dobách snížené celkové poptávky promítají do konečných cen.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět