Další tři roky povede Svaz dopravy Jaroslav Hanák

  Valná hromada rozhodla o zvolení prezidenta a čtyř viceprezidnetů a o prioritách v oblasti dopravy.

Prezidentem Svazu dopravy ČR na období do roku 2015 byl zvolen Jaroslav Hanák. Rozhodla o tom minulý týden valná hromada Svazu dopravy, která jednou za tři roky volí nové svazové vedení. Jaroslav Hanák řídil Svaz dopravy ČR i v několika předcházejících funkčních obdobích. Od loňského roku je také prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Za hlavní úkol v činnosti Svazu dopravy ČR považuje jeho šéf tlak na zkvalitnění dopravní sítě. “Jednou z klíčovou v+ěcéí pro konkurenceschopnost naší země je podpora výstavby dopravní infrastruktury,” nastínil po valné hromadě priority nového vedení Svazu Jaroslav Hanák. Při setkání se zástupci sdělovacích prostředků upozornil, že Česká republika nemá stále dobudovanou základní síť dálnic a silnic prvních tříd. “Nemáme dobudovanou ani železniční síť, hlavně rychlostní koridory,” dodal.

Ve vztahu k Evropské unii Jaroslav Hanák připomněl, že existuje 23 programů strukturálních fondů, což je příliš. V tomto množství se podle něho prostředky rozmělňují a také ztrácejí. “Zneužívání, rozhazování a kradení je dost známým a významným parametrem,” vyjádřil se k využívání fondů z Evropské unie.

Svaz dopravy bude podle slov nového prezidenta maximálně podporovat ministra dopravy Pavla Dobeše v tom, aby část peněz byla přesunuta právě na dopravní infrastrukturu.

Svaz schvaluje 48 bodů ministra, které mají vést k omezení korupčního prostředí v oblasti dopravní infrastruktury a k pořádku na institucích, které o tom rozhodují – Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic. “Doufám, že tam budou rychle dopřesněny personální změny, zejména ve vedení, a že kontrolní činnost ministerstva nad úředníky, tak hlavně nad výstavbou dopravní infrastruktury bude lepší,” uzavřel Jaroslav Hanák.

Valná hromada zvolila i nové viceprezidenty pro jednotlivé sekce. Jejich počet se zvýšil na čtyři právě kvůli posílení důrazu na rozvoj dopravní sítě. Viceprezidentem pro železniční infrastrukturu byl zvolen Pavel Habarta a pro silniční infrastrukturu Miroslav Němec. Dalšími novými viceprezidenty Svazu jsou Jiří Kolář a Miloslav Černý.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět