SP ČR: Průmysl roste jen slabě

Lednové výsledky průmyslové výroby v ČR ukazují na zpomalování temp. Mírný optimismus vyvolávají však zakázky.   .

 

Výsledky průmyslové produkce za leden svědčí o mírně klesající tendenci průmyslu v posledních měsících. Po očištění od sezónních vlivů klesla produkce ve srovnání s prosincem loňského roku o 0,6 procenta.

Meziročně po očištění o počet pracovních dnů činil nárůst průmyslové výroby pouze 0,7 procenta (bez očištění +3,2 %).

Ve srovnání s lednem loňského roku průmysl rostl, nicméně po očištění od sezónních vlivů je tempo jeho růstu podstatně nižší,” řekl Boris Dlouhý, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Data ČSU opět potvrdila, že tahounem průmyslu hlavní příspěvek je výroba motorových vozidel. Dařilo se také výrobě elektrických zařízení a chemických látek. Pokles produkce zaznamenala však odvětví výroby základních kovů, hutní zpracování kovů či výroba a rozvod elektřiny.

 

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 14,9 procent. Nové zakázky ze zahraničí zrychlily svůj růst na relativně vysokou hodnotu 17,4% a tuzemské zakázky po osmi měsících záporného příspěvku nyní meziročně vzrostly o 10,5%, což lze hodnotit jako pozitivní signál a příslib do budoucnosti.

Nejvíce k růstu zakázek přispěla opět výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Výrazné zlepšení zaznamenalo odvětví výroby chemických látek či výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků.

Pozitivně lze hodnotit i vývoj tržeb, které meziročně vzrostly o 7,7%, zejména pak tržby z přímého vývozu ve výši 12,8 procent

Vývoj zakázek vzbuzuje mírný optimismus,” řekl Boris Dlouhý.Dosavadní signály jsou rozporuplné a řada rizik i přes určité náznaky stabilizace v Evropě přetrvává. Jsme mírní optimisté a domníváme se, že letošní rok by pro průmysl nemusel být tak dramaticky špatný,” řekl Boris Dlouhý. Úroveň zakázek slouží totiž jako signál průmyslové výroby v následujících měsících.

 

 

 

Lednová čísla z Německa ukázala trochu opačný vývoj, kdy se průmyslová produkce vrátila k růstu meziměsíčně o 1,6 % a meziročně o 1,8 % (oproti meziměsíčnímu poklesu v prosinci 2011 ve výši - 2,6%). Na druhé straně došlo k propadu objednávek o 4,9 %, které by se mohlo projevit následně v poklesu subdodávek od českých výrobců.

 
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět