SP ČR: Naši politici musí v Bruselu mluvit jednohlasně

Prezident Svazu Jaroslav Hanák apeloval na politiky, aby se ČR přihlásila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti.

Česká republiky by se měla přihlásit ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Vůči Evropské unii musí však více postupovat se zeměmi, které mají stejné zájmy. Vláda a její ministři by měli být častěji vidět v Bruselu a naše republika by měla být schopná držet dohodnutá stanoviska. Měli bychom se snažit o zvýšení počtu našich národních expertů v Bruselu, který je nedostatečný oproti srovnatelným zemím.

To jsou některé z výzev, s nimiž se na dnešní konferenci s názvem „Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování“ obrátil na vládu Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Konference se konala pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase, který na ní pronesl úvodní projev. Vedle toho na ni vystoupil Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu, Vojtěch Belling, státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a zástupci státní sféry a podnikatelů a zaměstnavatelů i expertů.

Jaroslav Hanák při svém projevu prohlásil, že vláda je pro nás jedním z nejvýznamnějších lobbistů směrem k Unii. Současně vyzval politickou reprezentaci, aby se dokázala dohodnout a dlouhodobě vystupovat a mluvit vůči evropským partnerům jedním hlasem. „Naše hospodářské zájmy jsou dlouhodobé a přesahují mandát jedné nebo dvou vlád,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Apeloval na vládu, aby co nejrychleji začala řešit nedostatečný počet našich národních expertů v Bruselu. „Je jich tucet, což je oproti srovnatelným zemím malý počet, který nás znevýhodňuje. Ptám se tedy, jak je to možné? Přitom máme dostatek vzdělaných a jazykově vybavených lidí a naši tam působící úředníci jsou hodnoceni jako kompetentní a profesionální,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zmínil i skutečnost slabší přítomnosti našich ministrů v Bruselu při projednávání zásadních rozhodnutí a upozornil na nedostatečnou koordinaci při prosazování našich stanovisek. „Nejsme vždy schopni držet dohodnutá stanoviska. Stává se, že na pracovní úrovni se domluví pozice naší republiky a po příjezdu šéfa resortu či jeho náměstka je vše jinak,“ poznamenal Jaroslav Hanák.

Vyzval koaliční vládu, aby se přihlásila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. „Naši zahraniční byznysoví partneři nám v této souvislosti kladou otázku, proč tak ČR jedná a dávají nám najevo rozpaky,“ dodal šéf Svazu s tím, že i zástupci byznysu si uvědomují problémy se sanací dluhů nezodpovědného hospodaření.

Upozornil také, že se právě připravuje rozpočet EU a probíhají práce na kohezní politice. „Klademe si otázku, zda náš liknavý postoj neovlivní naše zapojení a naše možnosti v čerpání strukturálních fondů,“ vyjádřil obavu Jaroslav Hanák.

Zmínil i problematiku konkurenceschopnosti Evropy a české ekonomiky a poukázal na skutečnost, že Strategie Evropa 2020, která je rámcem evropských i národních sektorových politik, zůstává v řadě aspektů deklarací a dokonce je i v rozporu se zájmy průmyslu. „Pokud je jednou z hlavních priorit Evropské unie konkurenceschopnost, jak je možné, že dopravní strategie stanovuje nerealistické cíle v oblasti elektromobility a snižování emisí CO2, které ohrožují konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu,“ položil otázku Jaroslava Hanák.

Vyjádřil se i k návrhům v oblasti energetické účinnosti a obchodování s emisemi, které podle něho oslabují konkurenceschopnost Evropy, neboť výrazně prodraží elektrickou energii a produkty těžkého průmyslu. Pranýřoval i nerealistické cíle v oblasti obnovitelných zdrojů a v environmentální politice.

Zmínil také snahy Evropy v oblasti vzdělávání zaměřené na zvýšení podílu vysokoškolsky vzdělaných obyvatel na celkové populaci. „My problém vidíme jinak. Nejen u nás, ale i v Evropě bundou chybět technicky vzdělaní lidé, a to i středoškoláci, a nejenom u nás absolventi nenacházejí uplatnění na trhu práce,“ řekl prezident Svazu s tím, že to jsou některé z námětů, které by členové vlády měli zvedat při jednáních v Bruselu.