SP ČR: Firmy chtějí přes dostavbu Temelína do světa

Svaz podporuje zájem více jak stovky  firem a jejich klastru získat co nejlepší podmínky v případě tendru JETE.

Tuzemské firmy se chtějí dostat na zahraniční trhy prostřednictvím mezinárodních konsorcií, které zvítězí v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Tento jejich záměr podporuje Svaz průmyslu a dopravy ČR a také Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, které dnes k tomuto tématu svolalo tiskovou konferenci.

„České firmy by se měly dostat s velkými dodavateli jaderných zařízení i na další trhy,“ řekl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR. Připomenul fakt, že Česká republika je jednou z deseti zemí na světě, která dokáže vyrábět komponenty pro jadernou energetiku.

Svaz se výrazně angažuje v tom, aby tuzemské firmy byly v co největší míře zapojeny do dostavby této jaderné elektrárny. Před delší dobou je vyzval k založení klastrů, které by se společně ucházely o subdodávky. Celkově se o podíl na zakázce uchází podle některých informací stovka našich firem, včetně Národního strojírenského klastru s 28 členy. V jeho čele je jeho prezident Jan Světlík, generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice, a.s.

Nedávno Svaz podpořil uzavření memoranda o porozumění mezi českým průmyslem, reprezentovaným i zmíněným klastrem, a zájemci o dodávky jaderných bloků, tedy francouzskou společností AREVA a ruským RUSATOM. Tato ruská společnost má ve světě rozpracovány na tři desítky jaderných elektráren. „Firmy by se mohly na těchto projektech podílet,“ uvedl Zdeněk Liška.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba v této souvislosti uvedl: „Je důležité, aby využít příležitosti a prosadit české firmy do subdodavatelských řetězců na výstavbu jaderných elektráren“.

O tom, kdo se stane vítězem tendru společnosti ČEZ na dodávku zařízení pro Temelín, se má rozhodnout do konce června letošního roku. Rozsah investice vyplyne z konečné nabídky účastníků tendru. Odborníci předpokládají, že by měla překročit částku 200 miliard korun. Tím by se stala historicky největší zakázkou v České republice.