SP ČR: Zaměstnavatelé vyzvali odbory vraťte se k jednání

  Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR se na tripartitě hlásili k sociálnímu smíru a konstruktivnímu přístupu.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelské svazy nepovažují opuštění dnešního tripartitního jednání zástupci odborových centrál za rozumné. „Odchod odborů považujeme za nemoudré rozhodnutí,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jedním z důvodů tohoto kroku bylo podle odborů to, že ke klíčovému jednání o státním rozpočtu byly předloženy návrhy ministerstva financí a nikoliv celé vlády. Tuto skutečnost kritizovala však i strana zaměstnavatelů. „Chceme jednat o návrhu celé vlády a nikoliv jen ministra financí. Současně je naším klíčovým zájmem dosažení vyrovnaných financí a zlepšení konkurenceschopnosti naší země. K tomu vláda musí přijít s návrhy prorůstových opatření a nejen škrtat. Abychom se na nich mohli dohodnout, neobejdeme se bez sociálního smíru a ne že se odboráři vydají do ulic,“ prohlásil Jaroslav Hanák.

Do odchodu sociálního partnera probíhala při tripartitě poměrně konstruktivní jednání a padala řada návrhů. Zaměstnavatelé poukazovali na to, že vládní opatření by měla směřovat hlavně do oblasti provozních nákladů a musí být vyřešen problém výběru daní. Na příjmové straně Svaz preferuje jako možnou cestu navýšení nepřímých daní.

Zaměstnavatelé vyjádřili nesouhlas s opatřeními, které by zvyšovaly náklady práce a ceny energií, což se týká zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny či zavedení uhlíkové daně. „To co výrazně trápí podniky, jsou ceny energií,“ poznamenal Jaroslav Hanák.

Zaměstnavatelské svazy budou dále pokračovat v jednání s vládou o řadě otázek, které byly v souvislosti s rozpočtem zvednuty. „Chceme od vlády vidět jasně zanalyzované návrhy prorůstových opatření pro naši ekonomiku a chceme znát stav čerpání strukturálních fondů,“ uvedl Jaroslav Hanák.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět