SP ČR: Důvěra v ekonomiku žádná změna

  Březnové údaje o důvěře podnikatelů v domácí ekonomiku potvrdily, že v nejbližší době se nedá očekávat zlepšení.

 

Důvěra v domácí ekonomiku se v březnu téměř nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s únorem zvýšil pouze o 0,1 bodu. V průmyslu zůstal neměnný, zatímco se zvýšil ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných službách. Důvěra spotřebitelů však klesá. Ve srovnání s hodnotou v březnu 2011 je souhrnný indikátor důvěry nižší.

„Konjunkturální průzkumy potvrzují, že žádný výrazný obrat k lepšímu v průmyslu nelze v nejbližším období očekávat. Meziměsíčně se indikátor důvěry v průmyslu nezměnil a stejně jako celková důvěra je stále meziročně nižší,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Vedle domácích faktorů jakými je spotřeba domácností, cen a jejich finanční pozice a úsporná opatření vlády, ovlivňuje situaci i nejistý vývoj v Evropské unii,“ uvedl Boris Dlouhý. Dochází také k očekávanému zpomalování růstu čínské ekonomiky, což má vliv na zakázky německého průmyslu (růst průmyslové produkce v Německu činil v lednu meziročně pouze 1,6%) a následně na české subdodavatele.

 

Další informace najdete na www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/ckpr032612.doc

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět