Setkání Svazu průmyslu a dopravy České Republiky se zástupci EBRD

Setkání Svazu průmyslu a dopravy České Republiky se zástupci EBRD Viceprezident SP ČR pro zahraniční vztahy a EU pan ing. Stanislav Kázecký se sešel se zástupci Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), kteří přijeli do Prahy, aby jednali s představiteli podnikatelské a finanční sféry.

Pan Peter Reiniger, poradce prvního viceprezidenta EBRD, informoval pana viceprezidenta Kázeckého o možnostech spolupráce českých firem s EBRD v zemích, kde banka aktivně působí. Tímto teritoriem jsou země východní a jižní Evropy, dále Mongolsko a Turecko.  Nově začne EBRD působit také v některých zemích severní Afriky a Středního Východu. V první fázi se jedná o Egypt, Tunisko, Maroko a Jordánsko. Česká republika je akcionářem EBRD, vzhledem k dosažené úrovni rozvoje české ekonomiky však banka již nové projekty v Čechách nefinancuje.  

Jaké možnosti spolupráce s EBRD se tedy českým společnostem ve výše uvedených teritoriích nabízejí? 

Především se jedná o možnost spolufinancování zahraniční expanze českých firem do uvedených zemí dlouhodobým úvěrem či formou kapitálové účasti za využití znalostí místních trhů  získaných díky síti zastoupení banky ve všech zemích působnosti. 

EBRD ve spolupráci s bankami v České republice může také poskytnout garance za menší exportní projekty do rizikových zemí za využití programu Trade Facilitation Programme (TPF).  V tomto programu je zapojeno 115 bank a faktoringových společností v zemích, kde EBRD působí, a 13 bank v České republice. České firmy již využily tento program ve 147 obchodních případech o celkové hodnotě €38.9 milionů.

Dalším polem pro možnou spolupráci je účast českých firem ve výběrových řízeních, která vypisují klienti EBRD či přímo banka na dodávku zboží a služeb. Typickým příkladem mohou být dodávky dopravní techniky či jiných technologií, stavebních prací či poradenských služeb. EBRD zveřejňuje všechna výběrová řízení na svých web stránkách a formou každoročních seminářů pořádaných v Čechách poskytuje zájemcům také radu, jak se těchto výběrových řízení účastnit a jak zvýšit šanci na úspěch.

Užitečné informace najdete na EBRD web stránkách:

Projekty:
http://www.ebrd.com/pages/workingwithus/projects.shtml

Trade Facilitation Programme:
http://www.ebrd.com/pages/workingwithus/trade.shtml

Vyběrová řízení:
http://www.ebrd.com/pages/workingwithus/procurement.shtml

 

 

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět