SP ČR: Manažeři kritizují stav společnosti, ale jsou i optimisté

Tuzemským manažerům nejvíce odebírá jejich energii společenská atmosféra a úpadek morálky a v důsledku toho lhostejnost a ignorance lidí a také dopady špatně řízeného státu, byrokracie a korupce.

Současně valná většina z nich je přesvědčena o tom, že situace v ČR se do budoucna změní. Vyplývá to z prezentované sondy mezi finalisty 19. ročníku soutěže Manažer roku, jejíž vyhlášení proběhne 26. dubna v Praze za účasti čtyř set vrcholových manažerů, členů vlády a dalších politiků.

„Manažeři jsou nespokojeni s podprůměrnou úrovní řízení státu. Jsou to přitom oni, kdo jsou stabilizujícím faktorem této země a vytvářejí hodnoty. Jsou sebevědomí, spoléhají především sami na sebe a na týmovou práci,“ řekl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je jedním ze tří spoluvyhlašovatelů soutěže. Vedle Svazu je vyhlašovatelem soutěže i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká manažerská asociace (ČMA).

„Touto soutěží se snažíme zvedat kvalitu managementu v soukromé sféře. Nastavujeme však i kritické zrcadlo veřejné a státní správě. Na druhé straně nabízíme pomocnou ruku i v jejím řízení,“ uvedl Pavel Kafka, prezident asociace, která je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Na rozdíl od předchozích let, kdy se manažeři museli vypořádávat s tlakem na produktivitu a snižování nákladů, nyní se největší část z nich soustřeďuje na kladné hospodářské výsledky a budování podniků na špici v oboru a budování kvalitních a motivovaných pracovních týmů.

Za klíčový faktor úspěchu loňského roku považují tuzemští manažeři schopnost rychle a účinně přizpůsobit se novým podmínkám. Tuto schopnost ostatně potvrdilo i dřívější šetření Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, podle něhož se právě díky flexibilitě našich manažerů podařilo české ekonomice v rámci zemí EU nejlépe vypořádat s dopady krize let 2008 a 2009 podobně jako Němci, Rakušané a Dánové.

V otázce motivace svých zaměstnanců manažeři kladou značný důraz na osobní příklad, zakládající se na pracovitosti, slušném jednání a týmovosti a také na povzbuzování iniciativy zaměstnanců. Jen menší část manažerů, sotva čtvrtina, akcentuje finanční odměnu jako hlavní způsob motivace.

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět