Nejlepší manažeři převzali v Praze ceny

Nejprestižnější soutěž českých manažerů známá pod názvem Manažer roku zná svého vítěze.  .


Nejprestižnější soutěž českých manažerů známá pod názvem Manažer roku zná svého vítěze. Manažerem roku 2011 se stal ředitel a zároveň majitel Agrostroje Pelhřimov Lubomír Stoklásek. Porotci pod vedením prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka jej vybrali z celkového počtu více než 170 nominovaných manažerů. Z nich se do finále, které se uskutečnilo v pražském paláci Žofín, dostalo 72 předních osobností managementu.

V ženské kategorii se stala vítězkou ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková.  V kategorii manažerský talent do 35 let zvítězil Jan Rafaj ze společnosti ArcelorMittal. Do síně slávy byl uveden František Jezdinský, který na počátku 90. let zakládal Česku manažerskou asociaci a stál také u zrodu soutěže Manažer roku.

Pražské finále soutěže bylo letos pojato proti předcházejícím ročníkům odlišně. Slavnostnímu vyhlášení výsledků předcházela pracovní část. Uskutečnila se mezinárodní konference věnovaná aktuální problematice managementu pod názvem „ Velká výzva – Úspěšní manažeři uvažují jinak“. Efektivnější státní správa se stala hlavním tématem diskuse při Kulatém stolu. V bohaté a inspirativní diskusi se hovořilo také o konkurenční schopnosti České republiky. „Rovněž v době krize byli čeští manažeři vyhodnoceni například s Němci, Rakušany a Dány jako nejlepší v Evropě,“ řekl v diskusi prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ke kvalitě vedení českého průmyslu. „ I politik může být dobrý manažer,“ dodal. Upozornil na přebujelost státního aparátu, což brzdí rozvoj podnikání v Česku. Kriticky se vyjádřil ke skutečnosti, že v České republice působí 420 000 úředníků, což ročně stojí stát 120 miliard korun. „Je to špatné i pro byznys,“ poznamenal. „ Jestli má manažer schopnosti je jedno jestli řídí státní správu nebo dělá v byznysu,“ navázala na slova šéfa Svazu průmyslu a dopravy Senta Čermáková, která získala loni prestižní ocenění Manažerka roku.  Nutnost výrazně zlepšit manažerské řízení státní správy zdůraznil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který se jako jediný člen vlády zúčastnil Kulatého stolu. „Přijděte nám pomoci,“ vyzval manažery. „ Naše státní správa je méně efektivní,“ reagoval na srovnání výkonnosti státní správy a vedení průmyslu prezident České manažerské asociace Pavel Kafka. Upozornil,  že manažeři v českém průmyslu se při srovnání výkonnosti umístili nedávno v třetí desítce na světě, kdežto státní správa České republiky se pohybovala asi na 84 místě. „Musíme se starat o byznys a na administrativní věci není čas,“ kriticky hodnotil přebujelost administrativy předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner. Nelíbí se mu také situace v zaměstnávání cizinců, které Ministerstvo práce a sociálních věcí výrazně redukuje. Mnohé podniky se přitom bez zahraničních dělníků mimo Evropskou unii a také manažerů neobejdou. „Stát by se měl stát pro podnikatele efektivnějším partnerem. Lze k tomu využít i prostředků z Evropské unie,“ připustil předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban. Soutěž Manažer roku pořádají Svaz průmyslu a dopravy ČR, Česká manažerská organizace a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Záštitu nad ní převzal předseda vlády ČR. Letos se konal již její 19. ročník.  Zároveň byl dnes vyhlášen jubilejní 20. ročník soutěže. Podle Pavla Kafky bude zaměřen více na management státní správy.

 

Jan Hanzálek
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět