SP ČR: Byznys se dohodl na užší spolupráci s Akademií věd

Vztahy mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR reprezentujícím tuzemský byznys a Akademií věd ČR vstoupily dnes do nové fáze spolupráce.

Po setkání nejvyšších představitelů z obou stran zavládla shoda v tom, že je v zájmu podniků, ekonomiky i celé společnosti, aby namísto vzájemné kritiky nastoupila konstruktivní spolupráce, která by podpořila konkurenceschopnost této země. „Musíme energii a čas zaměřit na zlepšení stavu výzkumu, vývoje a inovací. Neobejde se to bez spojení sil všech aktérů,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu, po skončení jednání s členy Akademie věd.

Za Svaz průmyslu a dopravy ČR se jednání zúčastnili i členové jeho představenstva Zbyněk Frolík, dlouholetý aktivní člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace, Pavel Kafka, který je současně prezidentem České manažerské asociace a také Karel Šperlink, prezident Asociace inovačního podnikání. Za Akademii věd byli schůzce přítomni její předseda prof. Jiří Drahoš, místopředsedové, prof. Vladimír Mareček a prof. Miroslav Tůma a další akademici.

Přestože již v roce 2003 podepsali představitelé Svazu s AV ČR rámcovou smlouvu o spolupráci, v posledních letech k jejímu naplňování nedocházelo. Nynější setkání lze proto považovat za novou kapitolu vzájemných vztahů. „Musíme smlouvu přepracovat a aktualizovat a podívat se na to, co je reálné. Již nyní jsme se však dohodli na tom, že se na nejvyšší úrovni budeme scházet dvakrát ročně a při těchto setkáních si jasně nadefinujeme společný postup v oblastech společného zájmu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Tím společným zájmem je například požadavek, který obě strany chtějí na vládě, aby prosazovala ve prospěch výzkumu, vývoje a inovací realokaci prostředků z evropských fondů na roky 2013 až 2015, ale zejména pro léta 2014 až 2020. Obě strany také deklarovaly snahu zlepšit informovanost v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, což by se mohlo týkat i nabídek pro tuzemské podniky. Již během května chce Svaz začít s konkretizací jednotlivých kroků spolupráce s Akademií věd.

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět