SP ČR: Export dále táhne českou ekonomiku

  Březnová statistika ukázala, že naši exportéři mají stále větší chuť vyvážet. Příznivou zprávou je i obchodní bilance.  .

 

Vývoz z České republiky se v březnu meziročně zvýšil o 6,9 procenta a dovoz o 1,4 procenta, po sezonním očištění dokonce o 11,3 procenta a 4,8 procenta. Obchodní bilance skončila rekordním přebytkem 37,5 miliard korun, který byl oproti březnu 2011 o 14,5 miliardy korun vyšší. To je dobrá zpráva, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Vývoj prvního čtvrtletí naplnil naše očekávání o kladném příspěvku k růstu HDP. Jistě potěšující je skutečnost, že obchodní bilance dosáhla nového rekordu,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Současně tento nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz v zemi poukazuje na možná rizika dalšího vývoje. „Příznivý výsledek je dán výrazným rozdílem výše temp růstu, který nelze udržovat do nekonečna. Určitým pozitivním faktorem pro vývoj exportu je v posledních měsících relativně slabá koruna ve vztahu k euru. Nicméně i tato výhoda cenové konkurenceschopnosti odezní. Export zůstává hlavním tahounem naší ekonomiky, zejména díky výrobě strojů a dopravních prostředků, ale jeho pozice pro následující měsíce je nejistá díky přetrvávajícím rizikům zpomalení hospodářského růstu v eurozóně a vzhledem k výsledkům průmyslové výroby a zakázek v Německu v posledních dvou měsících,“ upozornil Bohuslav Čížek.

Co se týká importu, nižší nominální tempa růstu importu jsou důsledkem slabší domácí poptávky české ekonomiky, kde navíc v dovozu ropy či zemního plynu došlo pouze k nominálnímu růstu daném vysokými cenami energetických surovin. Naturálně však dovoz těchto komodit poklesl.

 Další informace najdete na webové stránce Českého statistického úřadu: www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cvzo050712.doc

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět