SP ČR: Špatná zpráva - HDP klesl v 1.čtvrtletí o procento

  Průmysl již nedokáže eliminovat pokles v jiných odvětvích a ekonomika se nedokáže odrazit k výraznějšímu růstu.  .

České republice klesl hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí 2012 meziročně i mezikvartálně o jedno procento. Jedná o předběžný odhad, zveřejněný dnes Český statistickým úřadem.

„Výsledky tempa růstu HDP za první čtvrtletí přinesly překvapení i pro nás. Může sice dojít k mírné revizi těchto předběžných dat, ale hlavní tendence je zřejmá. Současná ekonomická situace a kondice české ekonomiky je velmi slabá a již třetí čtvrtletí po sobě se jí celkově nedaří odrazit a oživit. Ani průmysl již žádných výrazných hodnot růstu nedosáhl a nestačil eliminovat pokles jiných odvětví,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zahraniční obchod, vyjádřený ve formě čistého exportu, dosáhnul v prvním čtvrtletní rekordních hodnot a mohl i přes relativně nízký podíl na celkovém HDP vytvořit značný příspěvek k růstu. Nebyl ale schopen kompenzovat slabou domácí poptávku. Další vývoj je třeba posuzovat s ohledem na naše klíčové zahraniční trhy jako je zejména Německo, kde se objevují signály poklesu zakázek. Je zde i nejistota spojená s vývojem v zemích eurozóny.

 „Pro nejbližší budoucnost zůstává otázkou, zda firmy vzhledem k nejisté situaci neodloží některé investice,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět