SP ČR: Švédský král ocenil setkání s podnikateli

Na návštěvu švédské delegace navážou další aktivity Svazu, které by měly podpořit praktickou spolupráci podniků.  .

Švédský král Carl XVI. Gustaf vyjádřil velkou spokojenost ze setkání s tuzemskými podnikateli, s nimiž se setkal minulý týden v centrále Svazu průmyslu a dopravy ČR. Akce se zúčastnila delegace Královské švédské akademie technických věd, složená ze tří desítek zástupců významných švédských firem, akademické sféry a organizací. Členy švédské technologické mise byli mimo jiné zástupci univerzit ve Stockholmu a v Lulea, Královského technologického institutu, švédské vládní agentury pro inovace (Vinnova), státního ústavu léčiv, zástupci firem zabývajících se nanotechnologiemi i představitelé švédských automobilek a dalších společností, například Saab

„Švédská delegace se intenzivně zajímala o možnosti spolupráce v takových odvětvích jako je satelitní navigace, informační technologie či nanotechnologie,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle něho má švédská strana eminentní zájem na tom, aby návštěva pokračovala dalšími aktivitami a aby spolupráce přinesla praktické výsledky. Na těchto možnostech budou představitelé svazu intenzivně pracovat.

Také vedoucí švédské delegace Leif Johansson zhodnotil návštěvu pozitivně a poukázal na eminentní zájem na spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, konkrétně například v projektu Galileo a kosmického výzkumu.

Při uvedené akci v centrále Svazu průmyslu a dopravy ČR vystoupil Karel Havlíček, předseda představenstva členské Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a zároveň generální ředitel holdingu Sindat s představením inovačního klastru Nanoprogres. Ten se zabývá vývojem v oblasti nanovláken a nosných textilií, a to zejména pro biomedicínu. Ohledně uplatnění poznatků z oblasti kosmu pro komerční účely hovořil místopředseda představenstva Asociace Karel Dobeš, který je vládním zmocněncem pro spolupráci s Evropskou agenturou pro satelitovou navigaci.

Švédský král jednal minulý týden vedle podnikatelů také s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Petrem Nečasem.

Obdobné zahraniční cesty pořádá akademie od roku 1984, každý rok se zaměřuje na jiný stát. Mezi novými členskými státy Evropské unie je Česká republika druhým největším obchodním partnerem Švédska a je zde v současné době zastoupeno přibližně dvě stě švédských firem. To byl také jeden z důvodů rozhodnutí o oficiální návštěvě.