SP ČR: Firmy jsou ochotny financovat studenty

Svaz byl spoluorganizátorem kulatého stolu v Ostravě, který se zaměřil na chronické problémy českého školství.  .

 

Absolutní většina tuzemských firem je ochotna financovat ze svých rozpočtů studenty pro ně potřebných oborů. Jak vyplývá ze zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR, ochotu vyjádřilo až 80 procent podniků. „Pokud by stát nastavil odpovídající pravidla, až osmdesát procent zaměstnavatelů by mohlo financovat studenty,“ prohlásil Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a současně ředitel pro personalistiku a vnější vztahy ArcelorMittal na kulatém stole v Ostravě pod názvem „Spolupráce univerzit s průmyslem a odběrateli“. Organizátory akce, která proběhla v úterý 22. května, byl Svaz průmyslu a dopravy ČR, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Rada vysokých škol a zúčastnilo se jí na pět desítek představitelů průmyslových asociací, firem a univerzit.

Účastníci diskuse se shodli na několika závěrech, které by měly napomoci řešit současné chronické problémy českého vzdělávacího systému. Jedním z nich je to, aby stát začal podniky finančně motivovat ke spolupráci se školami a aplikační sférou. Zejména byla zmíněna možnost daňových zvýhodnění. „Je třeba, aby firmy měly možnost odepisovat si investice za podporu vědy a výzkumu a jejich aplikovatelné výsledky. Stát také zatím nebere v potaz skutečnost, že sedmnáct procent firem vyplácí stipendia pro studenty oborů, které potřebují, a to bez daňového zvýhodnění,“ uvedl Jan Rafaj.

Jak vyplynulo z debaty, vzdělávací systém se potýká se čtyřmi klíčovými problémy:

Za prvé je to neefektivní systém řízení, založený na nevyváženém poměru zodpovědností a pravomocí. „Českým vysokých školám by prospěl jednodušší model řízení a také to, že by se na řízení univerzit podílelo mnohem víc odborníků z výrobní praxe. O možnosti financovat své aktivity z vlastních zdrojů v mnohem větším měřítku než dnes ani nemluvě,“ uvedl prof. Rudolf Haňka z University of Cambridge.

Za druhé jde o nesoulad mezi systémem financování a fungováním vysokých škol a potřebami trhu práce, zejména z pohledu kvality a struktury absolventů.

„Zajištění dostatku technických odborníků pro průmysl netkví jen v racionalizaci systému školství, které by mělo být financováno z veřejných prostředků nikoli jen podle počtu studentů, nýbrž zejména podle uplatnitelnosti a jiných kvalitativních údajů, ale i výraznými daňovými změnami,“ uvedl Jan Rafaj.

Na problém kvality studentů poukázal mimo jiné již průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR z roku 2008, podle něhož největší slabinou více jak dvou třetin absolventů technických a ekonomických vysokých škol je neznalost praxe a firemních procesů.

Za třetí je to nedostatečná finanční motivace ke spolupráci vysokých škol a aplikační sféry, což se týká i daňového zvýhodnění.

Za čtvrté jde o nedostatečnou motivaci ke studiu přírodovědných a technických oborů na všech úrovních vzdělávacího systému.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět