SP ČR: Průmysl dále ztrácí optimismus

  Známek oživení naší ekonomiky je málo. Naopak se snížila zahraniční poptávka a zásoby hotových výrobků stagnují.    .

 

Průmysl v květnu hodnotí ekonomickou situaci v České republice pesimističtěji, než tomu bylo a v březnu a očekávání jejího vývoje pro příští tři a šest měsíců jsou také nižší než v dubnu. Meziměsíčně klesla i celková důvěra v domácí ekonomiku. Jak uvedl ve svém konjunkturálním průzkumu ČSÚ, souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s dubnem snížil o 1,6 bodu.

„Důvěra nadále klesá, což je další nepříznivý signál, který nám letos statistika předkládá. Známek a impulsů pro oživení je skutečně málo a jsou často spíše strukturálního či individuálního nežli trendového charakteru,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle zástupců průmyslových podniků se také snížila současná celková zahraniční poptávka a zásoby hotových výrobků se nezměnily. „Obrovská nejistota kolem situace v eurozóně, určité zpomalení Německa a vysoké ceny vstupů optimismu hlavní prorůstové položce, tedy zahraničnímu obchodu, nikterak nepřidala. Poslední měsíce ukazují na přetrvávající slabou domácí poptávku,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Situace naznačuje, že podnikatelé zůstanou v následujících měsících ve svých investicích opatrní a mohou některé z nich odložit. Signálem pro podniky je i pokles indikátoru spotřebitelské důvěry vedoucí k vyšší opatrnosti finálních tuzemských zákazníků – českých domácností – v důsledku jejich obav o vývoj jejich finanční situace odrážející na trhu práce a rostoucí ceny. Žádná zásadní změna není patrná ani na trhu stavebnictví, které patří k odvětvím s největšími problémy.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět