SP ČR: Skláři chtějí povzbudit odborné školství

Na valné hromadě Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR zvolila staronového prezidenta Petra Mazzoliniho a tři viceprezidenty.

 

Sklářů je nedostatek, chybí studenti, mladí se do oboru nehrnou. Zatímco ještě v roce 2010 zaměstnávaly sklářské a bižuterní podniky sotva 18 900 lidí, což bylo historické minimum, vloni už se počet zaměstnanců zvýšil zhruba o pět procent na téměř 20 tisíc lidí. Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR si proto na dnešní Valné hromadě v Řeži u Prahy určila za jednu z klíčových priorit rozvoj odborného školství.

„Potřebujeme ukázat, že jsme zajímavý a perspektivní obor,“ upozornil prezident Asociace Petr Mazzolini na potřebu zlepšit vnímání sklářského a keramického průmyslu v očích veřejnosti. Obraz tohoto tradičního a úspěšného oboru dostal v posledních letech šrámy po kolapsu některých velkých firem.

Podporovat rozvoj odborného školství chce Asociace zejména formou sektorových dohod, v jejichž rámci se rozvíjí spolupráce odborných škol se zaměstnavateli. Při nich úzce spolupracuje se Svazem průmyslu a dopravy ČR. Sektorová dohoda v oblasti keramiky byla podepsána na konci letošního března. „Pro sklářství se připravuje podobná dohoda,“ upozornila na valné hromadě tajemnice Asociace Magda Půrkrábková.

Valná hromada byla letos volební. Do svého čela zvolili skláři a keramici na další dva roky opět Petra Mazzoliniho, manažera společnosti AGC Flat Glass Czech. Prezidentem Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR je od roku 2006. Viceprezidenty byli zvoleni ředitel závodu Českého porcelánu Radislav Feix, dále ředitel Sklopísku Střeleč Petr Hübner a generální ředitel Crystalex Bohemia Jaroslav Seifrt.

Valné hromady se zúčastnilo 23 členů Asociace, celkově má 44 členů z oblasti byznysu, školství, vědy a výzkumu.

Vedle oblasti vzdělávání určili její členové za další priority v práci Asociace podporu konkurenceschopnosti výrobků sklářského a keramického průmyslu na tuzemském trhu i v zahraničí. Spolupracovat chtějí přitom opět se Svazem. Společně také chtějí členové Asociace vyjednávat s dodavateli surovin a energií. Zaměří se na ochranu životního prostředí i rozvoj výzkumu a vývoje.

Valná hromada odstartovala také přípravy Světového sklářského kongresu, který se uskuteční příští rok v Praze. Bude se jednat o mimořádně významnou událost, prestižní záležitost celého českého sklářství. Do Prahy přijede 800 sklářských odborníků z celého světa. V Praze se uskuteční již podruhé, přičemž jen několik světových metropolí se může pochlubit tím, že hostilo tento kongres.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět