Prezident SP ČR: Chceme znát trendy v bankovnictví

Jaroslav Hanák oslovil na mezinárodní Islámské bankovní konferenci v Praze více jak dvě stovky účastníků.    .

 

Islámské bankovnictví není v České republice příliš známé, velvyslanectví členských zemí Organizace islámské spolupráce zorganizovaly proto mezinárodní Islámskou bankovní konferenci. Uskutečnila se v úterý 29. května v kongresovém centru České národní banky v Praze za účasti více jak dvou stovek představitelů zahraničních i tuzemských finančních institucí a zástupců podnikatelů a státní správy.

Mezi dvacítkou řečníků z Turecka, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Nigérie, Indonésie, Malajsie, Alžírska, Libanonu a tuzemských účastníků jako je guvernér ČNB vystoupil také Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Ten poukázal na zájem našich exportérů o trhy v islámských zemích.

„Pokud chceme být do budoucna úspěšní, jsme odsouzeni k diverzifikaci exportu na mimoevropské trhy. Máme eminentní zájem o islámské země,“ prohlásil Jaroslav Hanák. Poukázal na důležitost toho, aby politická reprezentace důrazněji otevírala dveře byznysu a připomněl podnikatelskou misi do Irácké republiky, provázející počátkem června ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu.

Ocenil zorganizování konference o islámském bankovnictví jako součást poznávání islámských zemí a globálních trendů. Islámské banky mají v 51 zemích již více jak tři stovky institucí. Rostou tempem 10 až 15% ročně a i díky zvyšujícímu se počtu muslimské populace v Evropě začínají být reálnou alternativou vůči konvenčním bankám. Jestliže v roce 2005 bylo obhospodařováno ve světě podle islámského práva přes 822 miliard USD / cca 0,5 % celkových světových aktiv /, pak v roce 2010 to bylo podle některých zdrojů již více jak bilion USD.

„Je pro nás užitečné dozvědět se o směrech vývoje a produktech islámského bankovnictví. Řada našich firem hledá exportní možnosti v islámských zemích a znalost tamní prostředí je klíčovým předpokladem úspěchu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět