SP ČR: Sklářství zažívá renesanci

Na Svazem organizovaném setkání pod názvem Sklářské svítání se v Jablonci n. Nisou sešlo více jak pět desítek představitelů odvětví.    .

 

Tuzemské sklářství ožívá, což je patrné jak v objemech tržeb, tak i ve zvyšujícím se počtu pracovníků. Provoz otevírají menší sklárny, v blízké době například Bohemia Machine Glass. Budoucnost tohoto trendu ve sklářském průmyslu bude ovšem záviset na tom, zda se podaří posílit odborné střední školství a spolupráci mezi školami a podniky. Takové jsou závěry dnešního setkání v Jablonci nad Nisou, jehož se zúčastnilo více jak pět desítek zástupců sklářských podniků a organizací, škol a veřejné správy z regionu. Akci zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

„Obraz tuzemského sklářství je diametrálně jiný, než tomu ve skutečnosti je. Sklářství je opět na vzestupu. Na tento trend jsme chtěli poukázat. Samozřejmě, že do budoucna se neobejde bez přidané hodnoty a technicky vzdělaných pracovníků, kterých začíná být nedostatek,“uvedla k záměru akce Markéta Heroutová, regionální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

Magda Purkrábková, tajemnice Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR, členské organizace Svazu, k vývoji sklářství uvedla: „Jestliže předloni dosáhly tržby zhruba 32 miliard korun, v loňském roce to bylo již 33,3 miliardy korun. Přímý vývoz dosáhnul v minulém roce přes 22 miliard korun“. Podle zástupkyně Asociace rostou zejména objemy výroby obalového skla a skleněných vláken, užitkového skla a bižuterie. „Nehledě na stagnaci stavebnictví, což má dopady na výrobu plochého skla, se celková situace ve sklářství zlepšuje,“ uvedla Magda Purkrábková.

Z hlediska Evropy si Česká republika udržuje poměrně dobrou pozici se svými 1,4 až 1,5 milióny tun vyrobeného skla ročně, přičemž převážná část produkce pochází z atomatizovaných linek. „Výroba skla je u nás automatizována z 97 až 99 procent. Představa ruční výroby neodpovídá realitě,“ uvedl Vlastimil Hotař z Katedry sklářských strojů a robotiky Technické univerzity v Liberci. Podle něho jsme evropskou velmocí se 124 kilogramy vyrobeného skla ročně na jednoho obyvatele a tento podíl by se mohl zvyšovat. Poměrně optimistický je při hodnocení budoucího vývoje sklářství Jiří Kočárek, předseda představenstva společnosti EcoGlass. „V některých oborech jako je automobilový průmysl, osvětlení, solární elektrárny má sklářství budoucnost. Sklo se vrací a roste i díky mobilním telefonům či digitálním kamerám,“ uvedl s poukazem na zvyšující se přesnost lisovaného skla a výhod oproti plastům.

Co se týká počtu zaměstnanců ve sklářství, se čtrnácti a půl tisíci pracovníků je ČR na 4. místě v Evropě. Počet pracovníků se opět začíná zvyšovat a podniky vyjadřují stále větší poptávku po absolventech škol. Jak však zaznělo při setkání, zájem o studium sklářství je velmi malé a podniky se začínají potýkat s nedostatkem pracovníků. „Sklářské školství kolabuje. Přitom budoucnost odvětví závisí právě na něm,“ prohlásil Martin Hlubeček, zástupce ředitelky Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodu. Podle něho v některých středních odborných školách je pouze polovina žáků. Budoucím rizikem je také fakt, že se již několik let nevyučuje obor technologie skla a někteří umělečtí řemeslníci odcházejí do zahraničí, například do Itálie. Proto školy i podniky usilují o těsnou spolupráci.

Touto cestou se vydala společnost Preciosa, která celkově zaměstnává na pět tisíc zaměstnanců, a která založila Nadaci Preciosa. „Díky nadaci si můžeme sáhnout na nové pracovníky. Potřebujeme mimo jiné technology, konstruktéry, designéry. Nabízíme proto studentům možnost flexibilní práce při studiu a účast na projektech,“ uvedla Jana Havlíčková, personální ředitelka této společnosti, která poskytuje vybraným studentům stipendia v celkovém objemu několika set tisíc korun ročně.

Na potřebnost těchto stipendií poukázal prof. Aleš Helebrant z Fakulty chemické technologie VŠCHT v Praze, která spolupracuje právě s Preciosou a dalšími sklářskými podniky. „Přivítali bychom další podniky, které by nabídly studentům stipendia,“ uvedl.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět