SP ČR: Svaz bude s vládou projednávat prorůstová opatření

Na předsednictvu tripartity zaměstnavatelé vyjádřili požadavek rychlého spuštění předdůchodů a tzv. kurzarbeitu.  .

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude i nadále jednat s vládou o řešení problémů, které pálí tuzemské zaměstnavatele, na rozdíl od odborových organizací, které dnes opět odmítly účast na plenárních schůzích Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). Jedním z důvodů rozhodnutí odborů je vládou nesplněný požadavek na odložení důchodové reformy na dobu výrazného ekonomického růstu ČR.

Zaměstnavatelé požadují odklad důchodové reformy pouze na rok 2014, aby začala platit spolu se zákony, které zavádějí jednotné inkasní místo. "Pokud se účinnost druhého pilíře neodsune, zkomplikuje to život ve firmách kvůli vyšším nákladům a administrativě," řekl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zástupci tohoto nejsilnějšího zaměstnavatelského svazu v zemi požadovali dnes při zasedání předsednictva tripartity předložení rozboru čerpání prostředků z evropských fondů, což bylo vládní stranou garantováno. „Je to velmi vážná věc a vedle miliard, které budeme muset zřejmě zaplatit, začíná situace poškozovat pověst naší republiky,“ upozornil Jaroslav Hanák.

Svaz také obdržel příslib, že do konce července vláda připraví balík prorůstových opatření, o jejichž podobě budou poté s jejími zástupci jednat. Zaměstnavatelé již dříve předali kabinetu Petra Nečase své návrhy.

Představitelé Svazu souhlasili s posunutím termínu dopracování aktualizované Státní energetické koncepce do 31. srpna letošního roku. „Chceme kvalitní materiál,“ prohlásil Jaroslav Hanák. Naopak vyjádřili požadavek, aby vláda co nejrychleji pustila k projednávání do legislativního procesu předdůchody a tzv. kurzarbeit.   

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět