SP ČR: Průmysl vyslal jen slabě optimistický signál

  V dalších měsících není příliš prostor pro výraznější oživování naší ekonomiky, kterou táhne zejména průymsl.

 

Průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla reálně o 2,2 %. Ve srovnání s předchozím měsícem téměř stagnovala, po vyloučení sezónních vlivů byla vyšší o 0,1 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,4 %.

Svaz průmyslu a dopravy ČR hodnotí tyto údaje jako mírně optimistickou zprávu, která potvrzuje skutečnost, že průmysl stále táhne naši ekonomiku, byť slabě. „Nejedná se o nikterak oslňující kondici, ale je to mírně optimistická zpráva, kterých je v poslední době slyšet málo. Došlo také k revizi březnového čísla do kladné hodnoty. Je však třeba vzít v úvahu skutečnost, že duben v roce 2011 byl jedním ze slabších měsíců a tato nižší základna měla vliv na hodnotu výše letošního růstu,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zhoršení kondice tuzemského průmyslu bylo patrné již na konci loňského roku a i přes některé pozitivní signály od podniků Svaz průmyslu a dopravy ČR očekával slabší první polovinu letošního roku. Druhá polovina roku podle průzkumů mezi členskými firmami Svazu měla již přinést mírné oživení. Otazníkem zůstává ovšem nejistota na trzích a zahraniční poptávka.

„Zpomalení růstu Německa a zhoršující se výsledky květnového indexu nákupních manažerů (PMI) v České republice, Německu a eurozóně, ale i poslední konjunkturální průzkumy a řada dalších zpráv z ekonomiky naznačují velmi slabé léto. Prostor pro oživování průmyslové výroby v následujících měsících nemá příliš fundamentů a reálně ho příliš nelze očekávat,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Řada problémů zůstává totiž otevřených a pro český export klíčová Evropská unie a eurozóna nevysílají jasné signály, jaká budou řešení budoucího vývoje.

Český průmysl prošel v posledních letech restrukturalizací, co ale potřebuje je stabilizace podmínek podnikání. „Příliš nejistot vede k tomu, že firmy jsou opatrnější v investování,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Co se týká vývoje domácích zakázek, ty byly v dubnu nadále slabé, meziročně klesly o 11,6 %. Souvisí to s vládní i soukromou spotřebou, v obou případech je jedním z důvodů fiskální konsolidace. Mezi další důvody patří nejistota na trzích, slabé investice firem či pokles stavebnictví. Největší meziroční pokles nových zakázek byl v sektorech výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -1,6 p.b., pokles o 14,7 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek -1,3 p.b., pokles o 12,7 %), ale růsty výroby motorových vozidel a některých dalších odvětví dokázaly zakázky dostat do kladných čísel.

V případě zahraničních zakázek došlo v dubnu k jejich růstu o 7,5 %, čímž nakonec dostaly celkovou hodnotu nových zakázek do kladných čísel.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět