SP ČR: Mzdy rostou rychleji, než se očekávalo

  V 1. čtvrtletí  vzrostly mzdy v průmyslu meziročně o 3,7%, členské podniky v šetření SP ČR očekávaly pouze 1,5 %.    .

 

V prvním čtvrtletí letošního roku se celková průměrná mzda nominálně zvýšila oproti stejnému období loňského roku o 3,6 %. Na tomto růstu se podílel zvyšující se podíl mimořádných (nepravidelných) odměn a prémií. Druhým na mzdu působícím faktorem je skutečnost, že zaměstnanci v průběhu kratší nemoci čerpají dovolenou, čímž se zvyšuje podíl placené neodpracované doby.

 Mzdy v průmyslu celkově vzrostly o 3,7 procenta, tedy o 864 korun, na průměrných 24 113 korun. Je ale třeba vzít v úvahu, že zatímco mzdy se zvýšily u deseti oborů, u dalších devíti se snížily. Například u výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu došlo k poklesu mzdy o 2,2 %, zatímco v těžbě a dobývání vzrostla mzda o 5,8 %.

 Informace o nárůstu mezd v průmyslu o 3,7 % je poněkud překvapující. Jak totiž vyplynulo z dubnového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky mezi 1600 členskými podniky, respondenti očekávali zvýšení pouze o 1,5 %. V příštím roce podniky předpokládají dokonce ještě nižší zvyšování mezd, a to v průměru o 1,4 procenta.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět