SP ČR: Do Iráku míří čeští podnikatelé

  V čele podniklatelů na čtyřdenní misi do iráckého Bagdádu a Erbilu je prezident Svazu Jaroslav Hanák.

Zástupci téměř dvacítky tuzemských podniků, a také ČEB a EGAP, odlétají dnes na čtyřdenní misi do iráckého Bagdádu a Erbilu v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem. Podnikatelskou misi, provázející při oficiální návštěvě ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu, organizoval právě Svaz. Od roku 2004 je to již sedmá podnikatelská delegace do Iráku, kterou připravil.

„Podpora česko-iráckého podnikání je pro nás jednou z priorit našich aktivit. Pracujeme na tom řadu let organizací podnikatelských misí a přípravou účasti firem na veletrzích v Iráku. V minulých letech jsme byli zapojeni do projektu školení iráckých expertů. Velmi nás těší, a je to i určité potvrzení zúročení našich snah, že každá irácká delegace přijíždějící do Prahy počítá s naší účastí při organizaci dvoustranných jednání a byznysových fór. Součástí našich aktivit je i nynější návštěva v Iráku,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podnikatelská mise navazuje na lednovou návštěvu irácké delegace, jejímiž členy byli místopředseda vlády pro energetiku Hussain Al-Shahrestani, ministr průmyslu a nerostných zdrojů Ahmed Naser Deli Al-Karboli a úřadující předseda Národní investiční komise při úřadu vlády Sami Al-Araji. V loňském roce Irák navštívil s českou podnikatelskou misí předseda vlády Petr Nečas.

Již dnes večer by se česká podnikatelská delegace měla v Bagdádu setkat s iráckými partnery. Na středu je naplánováno Business fórum za účasti vysokých iráckých představitelů, na které navážou bilaterální jednání firem. Projednávat by se měly možnosti spolupráce zejména v oblasti energetiky, strojírenství, těžkého a těžebního průmyslu, chemického průmysl, dopravy, vodohospodářství a dalších odvětví. „Je v našem zájmu přispět k hledání podnikatelských příležitostí v odvětvích, které jsou pro iráckou stranu prioritní. V řadě z nich jsou naše firmy úspěšné a konkurenceschopné, mají dostatek zkušeností, odbornosti a know-how,“ řekl Jaroslav Hanák.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět