SP ČR: Mise podnikatelů přivezla z Iráku dobré zprávy

  Prezident Jaroslav Hanák, který vedl podnikatelskou delegaci, považuje návštěvu Bagdádu a Erbilu za přelomovou.  .

 

Dohoda o spolupráci mezi českou společností PSG-International, kurdskou KAR Group a tureckým Renaissance Construction při výstavbě paroplynové elektrárny s výkonem 980 MW v hodnotě téměř jedné miliardy dolarů. Podnikatelské fórum v Bagdádu a v kurdském Erbilu a individuální jednání firem o dokončování projektů a v neposlední řadě projekt vzdělávání a výcviku iráckých odborníků v českých firmách. To jsou hlavní hmatatelné výsledky podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR do Bagdádu a kurdského Erbilu, kterou vedl jeho prezident Jaroslav Hanák.

Delegace zástupců téměř dvacítky tuzemských podniků při čtyřdenní návštěvě Iráku, která dnes skončila jejich návratem do Prahy, provázela ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Při ní byl potvrzen oběma stranami zájem o mezivládní dohodu o hospodářské spolupráci, která by mohla být slavnostně podepsána v září na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

„Do Iráku jsem vedl již několik misí. Tu nynější považuji však za neúspěšnější. Za přelomovou považuji dohodu o velkém, téměř miliardovém kontraktu na investiční celek společnosti PSG-International s kurdských a tureckým partnerem. Je to pro náš byznys velmi dobrá zpráva,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podle jeho slov o jednání s českou stranou byl mezi iráckými firmami mimořádný zájem. Důležitost mise potvrdila i účast vysokých představitelů, zvláště pak v Kurdistánu. „V Bagdádu, ale zejména v Erbilu, kde byl přítomen premiér a ministrů, jsme viděli výrazný zájem o spolupráci,“ uvedl šéf Svazu, který ve spolupráci s tamní podnikatelskou organizací FICC připravil dvě byznysová fóra. Na nich zástupce Svazu prezentoval přítomné české firmy.

Podstatná byla možnost individuálních jednání českých a iráckých byznysmenů. „Řada jednání nezačínala od nuly. Některé firmy již s iráckou stranou dokončovaly podobu kontraktů,“ uvedl Jaroslav Hanák s poukazem na zájem irácké strany zvláště o oblast petrochemie, energetiku a vodohospodářství.

Irácké straně byl také nabídnut projekt vzdělávání a výcviku iráckých odborníků přímo v českých firmách, o jehož konkrétní podobě se bude jednat v příštích dnech. Svaz průmyslu a dopravy ČR má již zkušenosti s projektem školení iráckých respektive kurdských expertů v České republice a Iráku, zaměřeným na zástupce iráckých a kurdských ministerstev, obchodních komor i podnikatelů. Svaz jej realizoval ve spolupráci a za podpory MZV a MPO.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět