SP ČR: Česká mise podnikatelů jednala v Ekvádoru

Energetika, strojírenství a zbrojní průmysl byly klíčovými oblastmi rozhovorů účastníků mise, vedené prezidentem Svazu.    .

 

Energetika, strojírenství a zbrojní průmysl byly klíčovými oblastmi jednání podnikatelské mise do Ekvádoru ve dnech 18. a 19. června. Misi jedenácti tuzemských firem, provázející ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu, organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Zástupci našich podniků se setkali a jednali s téměř pěti desítkami partnerů v rámci podnikatelského fóra, které proběhlo v reprezentativních prostorách ekvádorského ministerstva zahraničí. Za český byznys vystoupil Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který zdůraznil, že jde o vůbec první návštěvu takového druhu. „Ekvádorská strana potvrdila zájem o spolupráci s našimi podniky, a to zejména v oborech jako je energetika, strojírenství a obranné technologie,“ uvedl k výsledkům jednání Jaroslav Hanák. Tento zájem potvrdily i rozhovory s představiteli Státního holdingu na výrobu a přenos energie (CELEC), Sdružení výrobních, přenosových a distribučních společností (CENACE) a Národního energetického úřadu (CNEL), s ekvádorským ministrem pro energii a obnovitelné zdroje a na ministerstvu obrany.

Ochotu spolupracovat vyjádřila i hostitelská strana ústy náměstka ministra zahraničního obchodu a hospodářské integrace Francisco Rivadeneira. Ten nabídnul Ekvádor jako zemi, která může být pro české firmy branou do regionu, zvláště pak do Andského společenství. „Díky obchodním dohodám s okolními státy může přítomnost českých firem Ekvádoru otevřít jim i další trhy,“ uvedl náměstek.

Na vysokou úroveň českých výrobků poukázal při již zmíněném podnikatelském fóru ministr Martin Kuba. Poukázal na tradiční obory, včetně Škody Auto, která na ekvádorský trh dodává své automobily. Dále uvedl, že v zemi jsou populární naše čerpadla, která výrazně napomohla rozvoji banánových plantáží, a vzpomněl také bižuterii a sklo, obranný průmysl a další obory. „Potenciál vzájemného obchodu má značné rezervy, je třeba ho využít,“ uvedl Martin Kuba.

Jen v loňském roce představoval obrat vzájemného obchodu přes jednu miliardu korun, z toho export dosáhnul 269 milionů korun. Obchod však často není ve vzájemné bilanci vidět, protože jde přes firmy ve Španělsku, Německu a jiných zemí. Obě strany se proto shodly na tom, že bude vhodné prohlubovat přímou česko-ekvádorskou spolupráci a hledat obchodní příležitosti.

Podnikatelská mise pokračuje dnes do Kolumbie.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět