SP ČR: Firmy se chtějí školit hlavně v pracovněprávní oblasti

Svaz organizoval v Brně konferenci pod názvem Regiony v centru dění, jejíž součástí byly informace o vzdělávání zástupců členských podniků.    .

Firemní sféra má zájem vzdělávat se v oblasti pracovněprávních vztahů, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a v sociálním dialogu. Mimo toho zástupci firem vyhledávají vzdělávání ohledně mzdové problematiky. Menší zájem je o měkké dovednosti. Takový je jeden ze závěrů dnes konané konference Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) pod názvem „Regiony v centru dění“, která se uskutečnila v Brně za účasti desítek podnikatelů.

Zmíněné závěry jsou podloženy zkušenostmi z 315 seminářů a dalších akcí, jimiž za uplynulé dva roky prošlo více jak sedm a půl tisíce zástupců firem. Vzdělávání bylo umožněno díky projektu Udržitelnost sociálního dialogu, jehož jediným realizátorem je Svaz prostřednictvím sedmi regionálních zastoupení.

Zhruba polovina účastníků z řad členských firem projevila při nabídce vzdělávání největší zájem o pracovněprávní vztahy, bezpečnost a ochranu zdraví při práci či sociální dialog. Například jen zákoníku práce a jeho novelizaci bylo podle Jitky Hejdukové, ředitelky Sekce zaměstnavatelské SP ČR, věnováno 44 vzdělávacích akcí. Poměrně vysoká poptávka posluchačů byla o tématiku BOZP, zahrnující oblast pracovních úrazů, vyhodnocení rizik, prevence, psychologie BOZP i pracovně lékařských služeb. Vzdělávání se týkala také cestovních náhrad, řešení sporů v pracovním právu, poskytování pracovních benefitů aj.

To, co také ocenili zástupci firem, bylo vzdělávání v oblasti mezd. Zaujala více jak čtvrtinu účastníků vzdělávacích pořadů. Školení o měkkých dovednostech prošla jen zhruba desetina účastníků kurzů. Mimo toho zdokonalování na PC využily 4 % účastníků vzdělávání.

Například regionální zastoupení SP ČR pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina zajistilo pro svých 200 členských firem v rámci projektu Udržitelnost sociálního dialogu více než pět desítek akcí, jichž se zúčastnilo přes 1 200 účastníků. „Nejvyhledávanějšími tématy, podobně jako i v ostatních regionech České republiky, patřila zejména témata spojená s novelou zákoníku práce a jejím uplatňováním v pracovněprávních vztazích, problematika nelegálního zaměstnávání, podpora odborného školství či zaměstnávání cizinců,“ uvedla Ilona Staňková, regionální manažerka Svazu průmyslu a dopravy ČR pro tyto dva kraje.

Jak vyplývá z ohlasů členských firem, kterých je téměř 1600, kontakt a komunikace s regionálními zastoupeními se stal pro ně nepostradatelnou součástí práce Svazu. „Regionální kanceláře jsou neocenitelným zdrojem informací a zpětné vazby pro vedení Svazu, bez kterého bychom nebyli schopni úspěšně hájit zájmy našich členů. Pro regionální firmy představují krajské kanceláře důležitého partnera při řešení místních problémů a prostředníka mezi nimi a celostátním vedením Svazu,“ řekl na konferenci o dění v regionech Radek Špicar, viceprezident SP ČR.

Lucie Řezníčková, manažerka regionálních zastoupení SP ČR, k významu regionálních zastoupení podotkla: „Za příležitosti, které potvrdila i SWOT analýza regionálních zastoupení, považujeme networking, možnost konzultační činnosti, vzdělávání na míru, event management. Díky nim můžeme upevňovat síly značky Svazu v regionech a prosazovat jeho strategii v návaznosti na potřebu členských firem.“

Vedle vzdělávání tento největší zaměstnavatelský svaz v zemi připravuje odborné analýzy, které se zaměřují na témata sociálního dialogu a uzavírání sociálních partnerství.

Svaz průmyslu a dopravy ČR v rámci podpory medializace a osvěty vydává také tištěný bulletin Regionální kaleidoskop, který je součástí měsíčníku Spektrum a spravuje internetové médium www.socialnidialog.cz, který informuje o novinkách s tématikou sociálního dialogu.