SP ČR: Česká mise podnikatelů jednala v Kolumbii

Na podnikatelském fóru v Bogotě měli členové delegace v čele s Jaroslavem Hanákem možnost naladit kontakty s kolumbijskými podnikateli.  .

 

Energetika, dopravní infrastruktura, zbrojní průmysl. To jsou klíčové oblasti potenciální česko-kolumbijské spolupráce, o níž v hlavním kolumbijském městě Bogota jednali členové podnikatelské mise, provázející ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. V jejím čele je Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který akci organizoval.

Klíčovým bodem programu bylo Business Fórum v sídle Národní asociace průmyslníků (ANDI), kde se s téměř dvacítkou zástupců našich firem sešly tři desítky kolumbijských podnikatelů se zájmem o jednání. Jaroslav Hanák při zahájení fóra poukázal na know-how našich firem, jejich zkušenosti a zdůraznil možnosti spolupráce v oborech, které jsou i v zájmu kolumbijské strany. To potvrdil i Gilberto Salcedo, šéf asociace ANDI. Jak zdůraznil, vzhledem k příznivému vývoji Kolumbie i v době světové hospodářské recese, jde o zemi s velkým potenciálem zejména v oblasti energetiky. Zmíněna byla i potřeba investic do infrastruktury. „Spolupráci s Českou republikou jsme rozhodně nakloněni,“ prohlásil Gilberto Salcedo.

V Institutu pro Energetiku (IPSE) pak kolumbijská strana prezentovala své plány na dosažení 100procentního pokrytí země elektrickou sítí do roku 2021. V současné sobě stále není zhruba 52procent obyvatel připojeno k elektřině. Zejména jde o odlehlé oblasti, často s domorodým obyvatelstvem a zachovalou přírodou. Tyto oblasti mají jiný právní režim a kolumbijská vláda zde podporuje investice, například zřizováním volných zón. Ty jsou vzhledem k úlevám a podporám vhodné jako odraziště i pro výstavbu alternativních zdrojů.

Ředitel pro elektrickou energii Ministerstva energetiky a těžebního průmyslu Alonso M. Cardona Delagado poukázal na význam toho, že česká delegace přijela do země s podporou státu. Zdůraznil, že garance státu a institucí jako Česká exportní banka jsou pro kolumbijskou stranu důležité. Poukázal na vyšší důvěryhodnost takové podnikatelské mise s poukazem na špatné zkušenosti s některými kontraktory z jiných zemí.

Na důležitost podpory státu poukázal i Jaroslav Hanák. „Pro firmy je při misích do takových zemí, jako je Kolumbie zcela zásadní, aby s nimi byl i ústavní činitel. Je proto vhodné, že je zde přítomen ministr průmyslu a obchodu,“ uvedl prezident Svazu s poukazem na potřebu pokračování návštěv vybraných zemí v rámci podpory exportu.

Část firem se zajímala o spolupráci v obranném průmyslu, což mělo podtrhnout dnes plánované jednání s generálním ředitelem Národní policie / Óscare Adolfo Naranjo Trujillo / a také s náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil / José Javier Pérez Mejía /.

Celkově účastníci mise hodnotili jednání v Kolumbii jako nadějné. „Proběhla řada jednání a podle prvních ohlasů má podstatná část účastníků zajímavé kontakty a někteří možná již i zajímavé nabídky spolupráce,“ uvedl Pavel Fára, manažer Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR, který se podílel na organizaci mise. Podle něho přijetí bylo velmi přátelské a mezi účastníky panovala vstřícná nálada.

V pátek delegace odlétá zpět do Prahy a ukončí tak pětidenní misi Ekvádoru a Kolumbie s mezipřistáním ve Washingtonu.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět