SP ČR: Průmyslníci jsou skeptičtí. Již čtvrtý měsíc po sobě.

  Podnikatelská důvěra v naši ekonomiku se snižuje, v červnu klesla oproti předchozímu měsíci o 2,4 bodu.

 

Důvěra v českou ekonomiku z pohledu průmyslu stále upadá, negativních zpráv je mnoho a pozitivních méně. Potvrzují to dnes zveřejněné údaje konjunkturálního průzkumu ČSÚ, podle něhož se důvěra v průmyslu oproti květnu snížila o 2,4 bodu. Podnikatelská důvěra tak padá již čtvrtý měsíc v řadě. Meziměsíčně se snížila i celková důvěra v domácí ekonomiku o 0,8 bodu.

„Druhé čtvrtletí roku přináší určité zpomalení některých složek poptávky. V indexu důvěry se projevuje i to, že česká silně otevřená ekonomika reaguje na vývoj vnějšího prostředí a musí být připravena na problémy. To si řada podniků uvědomuje a nepříznivý vývoj vnějšího okolí nepochybně odráží ve svých očekáváních,“ uvedl k výsledkům Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Ve svých zjištěních Svaz průmyslu a dopravy ČR zaregistroval od některých podniků i příznivější signály. „V současné době se střídají zprávy, které trhy krátkodobě povzbudí, s informacemi, které ukazují na stále nevyřešené problémy. Příkladem jsou výsledky řeckých voleb naznačující stabilizaci tamní politické scény a na druhé straně problémy španělských bank, volajících po pomoci eurozóny. Investoři a podnikatelé zůstávají proto obezřetní,“ upozornil Bohuslav Čížek.

Horší zprávy z evropské ekonomiky oslabovaly kurz euro-dolar, s dopadem i na oslabení kurzu koruny. „Slabší kurz sice exportérům pomáhá, ale volatilita kurzu a nejistota jeho směřování v následujících měsících je předmětem jejich obav,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Slabší vývoj evropských ekonomik i určité zpomalování růstu některých globálních ekonomik přispělo k poklesu cen ropy a překonalo i vliv slabší koruny. To je pozitivní zprávou pro nákladovou stránku řady podniků a určitou úlevou od dlouhotrvajícího rekordního růstu cen paliv.

Co se týká našeho hlavního obchodního partnera, tedy Německa, na jeho podniky nepříznivě dopadlo ve druhém čtvrtletí zpomalení růstu Číny, mírně horší než očekávané výsledky ze Spojených států a pokračování slabého vývoje eurozóny. Potvrdily to výsledky indikátorů důvěry v Německu, kdy například index podnikatelského klimatu IFO klesl na hodnotu 105,3 z květnové hodnoty 106,9.

Podnikatelská nálada v ČR je ovlivňována také vývojem domácího prostředí, kdy letos došlo k poklesu kupní síly domácností. Vláda navíc pokračuje v posledních týdnech ve schvalování úsporných opatření, která budou mít dopad na domácí spotřebu. V červnu sice došlo k mírnému meziměsíčnímu zlepšení indikátoru důvěry na straně spotřebitelů, meziročně se ale jedná o hodnoty nižší.

Průmyslové podniky podle výsledků konjunkturálních průzkumů ČSÚ mírně snížily hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky a pro příští tři měsíce očekávají pokles tempa výrobní činnosti a také tempa zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v květnu.

Zprávu ČSÚ najdete na www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/ckpr062512.doc

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět