SP ČR: Svaz se více angažuje ve snižování administrativní zátěže

Zástupci Svazu chtějí v komisi MPO důrazněji poukazovat na přetrvávající administrativní problémy firem.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se výrazněji zapojuje do aktivit, které by měly přispět ke snižování administrativní zátěže firem. V polovině června se již uskutečnilo setkání expertní komise, složené se zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR. Za Svaz se jednání účastnil jeho generální ředitel Zdeněk Liška. Komisi vedl náměstek Bedřich Danda.

Komise by chtěla postupovat společně při řešení otázek zbytečné administrativy pro podnikatele i s novými členy ze Svazu a z Hospodářské komory a vzájemně si vyměňovat podněty v této oblasti. Postupy ke snižování zátěže budou nyní společně koordinovány.

V patnáctičlenné komisi bylo od jejího vzniku v listopadu 2010 uplatněno 113 námětů. Z toho 20 námětů již bylo vyřešeno a administrativní zátěž byla odstraněna formou změn zákonů, nařízení vlády nebo vyhlášek. Členové komise by se chtěli v nejbližší době vrátit zejména k problematice DPH z nezaplacených faktur, nelegálnímu zaměstnávání osob, platbě faktur do 30 dnů pro všechny subjekty, paušálním nákladům OSVČ a zákoníku práce.