SP ČR: Svaz chce změnit vládní návrh novely horního zákona

  Zaměstnavatelé odmítají kabinetem Petra Nečase rozhodnutí o posílení práv vlastníků nemovitostí v těžebních oblastech.  .

Svaz průmyslu a dopravy ČR, zastupující 1600 tuzemských podniků, bude usilovat o změnu vládního návrhu tzv. malé novely horního zákona. V úterý ji schválila vláda premiéra Petra Nečase a návrh nyní směřuje do Poslanecké sněmovny ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR zásadně nesouhlasí s rozhodnutím kabinetu o této novele, která má posílit práva vlastníků nemovitostí v těžebních oblastech. Vypuštění ustanovení § 31 odst. 4, písm. b) a § 33, odst. 4 neumožňuje státu zajistit přístup k nerostnému bohatství.

„Rozhodnutí vlády nás zklamalo. Více než rok jsme věnovali problematice vyvlastňování vysokou pozornost. Obrátili jsme se na všechny členy vlády i prezidenta republiky. Naše argumenty byly dostatečně věcné, zdůrazňovaly obecný zájem zajistit podmínky pro hospodářský rozvoj. Bohužel politické argumenty převládly,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Svazu průmyslu a dopravy ČR považuje za nepochopitelný tento krok vlády, který je v rozporu s pravidly platnými v takových zemích jako je Německo nebo Rakousko. Navíc nebyla provedena analýza důsledků tohoto rozhodnutí, který nevychází z energetické a surovinové politiky státu.

„Budeme pokračovat v jednáních a přesvědčování. Sdělení, že problém bude řešen až v rámci velké novely horního zákona je pro nás neuspokojivá,“ uvedl Boris Dlouhý.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět