SP ČR: Průmysl oslaboval, trend může otočit koncem roku

Květnová čísla vývoje průmyslové výroby v ČR potvrzují očekávání Svazu, přičemž se objevují signály možného zastavení hlubších propadů. .

Aktuálně Českým statistickým úřadem zveřejněná data o květnovém vývoji průmyslu potvrzují očekávaní Svazu průmyslu a dopravy ČR, že reálné signály z ekonomiky nemohou přinést nic jiného než oslabení. Průmyslová produkce v květnu se meziročně snížila o 2,4 % a meziměsíčně po sezónním očištění o 0,1 %. Klesaly také tržby, meziročně o 1,5 %, přičemž klesly jak tržby z dovozu, tak vývozu.

„Očekávali jsme pokles průmyslové produkce,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Při svých odhadech Svaz vycházel z propadu průmyslových zakázek v březnu a dubnové stagnace, z vývoje situace v Německu jako našeho hlavního obchodního partnera, výsledků indexu nákupních manažerů PMI ČR, konjunkturálních průzkumů a z informací z členských firem.

Letošní květen byl o jeden den kratší, a tak po očištění o počet pracovních dnů dynamika produkce zůstala meziročně stejná, přičemž loňský květen patřil svou dynamikou mezi nejlepší měsíce roku 2011 s dvouciferným růstem.

Co se týká vývoje sektorů, většina z nich zaznamenala pokles či stagnaci. Výroba nápojů či motorových vozidel zaznamenala sice růst, ale nikterak výrazný. Například výroba motorových vozidel vzrostla pouze o 0,5% ve srovnání s dubnovým 8,3% růstem.

„Ani červnový vývoj průmyslové výroby se neopírá o pozitivní zprávy, objevují se však náznaky uklidnění a možného zastavení dalších výraznějších propadů. Očekávání konjunkturálních průzkumů jsou méně negativní a dobrou zprávou je pokles cen ropy,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Poměrně příznivá je zpráva o růstu zakázek o 4,2 %, kde však nadále přetrvává rozdíl mezi domácí a zahraniční poptávkou při růstu zahraničních zakázek o 9,3 % a poklesu tuzemských o 5,3%. „Růst zahraničních zakázek potvrzuje udržující se konkurenceschopnost tuzemského průmyslu podpořenou i slábnoucí korunou. Nicméně stále přetrvávají rizika dalšího vývoje jako jsou slábnoucí poptávka v eurozóně a tamní pokles průmyslové produkce, slabé výsledky německé ekonomiky a pro Německo významné nižší než očekávané výsledky v Číně a USA. Nadále oslabuje domácí poptávka, stavební produkce dále klesá, jen v květnu meziročně reálně o 3,5%, a stále přetrvávají nejistoty na trzích,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Zahraniční obchod s květnovým přebytkem obchodní bilance 23,1 miliard korun při bližším pohledu ukazuje na slabší tempo růstu vývozu (+2,8 %) a zejména na pokles dovozu o 1,1 %, což naznačuje velmi nízkou výkonnost domácí ekonomiky a slabou domácí poptávku.

„Květnová čísla celkově dokládají klesající kondici ekonomiky. Ani měsíc červen výrazné oživení nepřinese, ale k výraznějšímu propadu by dojít nemělo. V případě uklidnění na trzích by v druhém pololetí roku k mírnému otočení v pozitivním směru dojít mohlo,“ uvedl Bohuslav Čížek.