SP ČR: Firmy přijely z Malajsie a Indonésie optimistické

  Svaz chce dohodou o spolupráci s Indonéskou obchodní a průmyslovou komorou zintenzivnit výměnu informací o podnikatelských příležitostech.  .

 

Česká podnikatelská mise do Malajsie a Indonésie, která ve dnech 3. až 10. července provázela hlavu státu Václava Klause, přivezla příznivé informace o zájmu těchto zemí o intenzivnější spolupráci a příležitostech v oborech, v nichž jsou naše firmy tradičně úspěšné. „V Malajsii i Indonésii jsme se setkali s výrazným zájmem o naše firmy podnikajících zejména v oblasti energetiky, vodohospodářství, dopravní infrastruktury a v řadě dalších oborů. Budeme požadovat, aby obě země byly dodatečně zařazeny do seznamu zemí našeho zájmu a aby se intenzivně pokračovalo v započatých jednáních a využily se nabízené příležitosti,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který misi dvacítky našich firem organizoval.

Pro delegaci bylo klíčovou byznysovou akcí v Malajsii podnikatelské fórum, které proběhlo v Kuala Lumpur za účasti prezidenta republiky Václava Klause, ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky. Ve svém projevu na fóru prezident Svazu Jaroslav Hanák poukázal na obory, které mohou naše firmy tamním partnerům nabídnout. Zmínil energetiku, dopravní infrastrukturu, včetně vybavení letišť, obranný a bezpečnostní průmysl, zařízení pro vodohospodářství a petrochemii, ale také důlní, zemědělskou a zdravotní techniku a technologii pro ochranu životního prostředí. „Zástupci většiny těchto sektorů jsou členy naší podnikatelské delegace,“ řekl Jaroslav Hanák.

Vedle toho proběhla zhruba stovka bilaterálních rozhovorů mezi členy delegace a malajsijskými podnikateli.

Delegace zavítala také do malajsijského státu Sarawak, kde při jednání ve městě Kuching byly představeny plány industrializace tohoto státu. „Jasně nám byl deklarován zájem o vstup českých firem do připravovaných projektů,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Představitelé Sarawaku chtějí zejména zajistit rozvoj energetického sektoru. Nejde však jen o stavby velkých vodních elektráren, jedna z nich je právě před dokončením, nýbrž také o malé zdroje. Jedná se hydroelektrárny, ale i větrné a solární zdroje. V návaznosti na energetiku by měly být rozvíjen strojírenský, zpracovatelský, potravinářský průmysl, počítá se výstavbou hliníkáren. Zástupci organizace Sarawak Corridor of Renewable Energy jednali s českou stranou o spolupráci na vypracování analýzy řešení problémů odpadového hospodářství, včetně výstavby spaloven komunálního odpadu.

Naši podnikatelé se setkali i se zástupcem investiční agentury MIDA, která prezentovala balík služeb pro zahraniční investory, včetně zajištění povolení pobytu pro jejich manažery.

Také v Indonésii proběhlo byznysové fórum, a to za účasti stovky místních podnikatelů. „Zájem o naše firmy byl enormní,“ poznamenal k tomu Jaroslav Hanák s tím, že tamní strana se zajímala o podobná odvětví jako malajsijská. Zejména šlo o energetiku, dopravní infrastrukturu, potravinářský průmysl a další obory.

Přelomovou událostí byl podpis o spolupráci mezi Českou exportní bankou (ČEB) a Indonesian Exim Bank. Díky této dohodě bude díky ČEB možné realizovat větší projekty. Místní partnerská banka nabídne zase výhodné půjčky pro tamní odběratele.

Podepsána byla také dohoda o spolupráci mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a Indonéskou obchodní a průmyslovou komorou. „Dohoda by měla přispět k zintenzivnění výměny informací o projektech vhodných pro investování a o poptávce po dodávkách strojního a energetického zařízení,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zástupci podnikatelů se shodují v tom, že návštěva měla vysoký efekt v podobě zájmu tamních politiků a médií díky přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause. „Jeho přínos k podpoře byznysu je zcela zřejmý,“ uvedl k tomu Jaroslav Hanák.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět