SP ČR: Průmyslníci dále ztrácí optimismus

Červencová důvěra podnikatelů v naši ekonomiku slábne, v průmyslu se propadá již čtvrtý měsíc po sobě.  .

Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v českou ekonomiku slábne, což potvrzuje červencový souhrnný indikátor důvěry Českého statistického úřadu. Celková důvěra ve srovnání s červnem poklesla o 1,6 bodu a nižší jen i meziročně. Již čtvrtý měsíc za sebou klesá důvěra podnikatelů v průmyslu, která oproti červnu klesla o 2,3 body a v porovnání s hodnotou v červenci 2011 spadla o 8 bodů.

Nedobrou zprávou je pesimističtější pohled na naši ekonomiku podnikateli v průmyslu. Jejich hodnocení celkové poptávky se nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se snížilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů zvýšily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci snížilo a dosáhlo 81,4 %; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti menší než v předchozím čtvrtletí. „Nedostatečná poptávka je již delší dobu jedním z hlavních faktorů omezujících růst. Naše zjištění ukazují na stále slabou domácí poptávku, více našich členských firem zaznamenalo ve druhém čtvrtletí zhoršení než zlepšení. Mezi další hlavní bariéry růstu patří vysoké ceny energií,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak dále upozorňuje: „Důvěra v průmyslu klesá již čtvrtý měsíc v řadě a meziročně je stále mnohem níže. Nejistota, která sama o sobě je jednou z příčin slabosti ekonomické výkonnosti, tak přetrvává a bohužel se v průmyslu mírně zvyšuje. Nejistotu na domácím trhu nepodporuje ani politika vlády, kdy podniky vidí spíše zhoršování v oblastech jako je korupce, legislativa či byrokracie. Podnikatelům stále chybí stabilní, jednodušší a rovnocenné domácí prostředí.“

Podle analytika Svazu aktuální ekonomické signály a statistické výsledky průmyslu a celé ekonomiky nenabízí prostor dostat letošní HDP do kladných čísel. „Letos očekáváme meziroční pokles reálného HDP v řádech několika desetin procent,“ poznamenal Bohuslav Čížek.

Trendy v průmyslu potvrzují i průzkumy, které provádí Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s Českou národní bankou. „Naše šetření ukazují, že letní měsíce nebudou obratovým okamžikem naší ekonomiky. Ani celý letošní rok nebude rokem oživení a stagnace ekonomiky bude trvat déle, než se dříve očekávalo,“ uvedl Bohuslav Čížek. Upozornil mimo jiné na to, že podle šetření ČNB a Svazu jeho členské firmy avizují ve druhé polovině roku snížení zaměstnanosti (meziročně za celý rok 2012 zhruba o -1 %).

Jako určitý dílčí pozitivní signál by se mohlo zdát mírné snížení obav spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace či snížení jejich úmyslu spořit, což se projevilo ve zlepšení indikátoru spotřebitelské důvěry. „Z dlouhodobějšího pohledu se jedná o pesimistické hodnoty důvěry, takže v současnosti prostor pro optimismus v podstatě není,“ uvedl Bohuslav Čížek.