SP ČR: Obavy se naplňují, HDP se ve 2. Q propadl

Zaměstnavatelé apelují na vládu Petra Nečase, aby přijala krátkodobá opatření, která by pomohla růstu průmyslu.    .

 

Obavy z nepříznivého vývoje české ekonomiky, které vyjadřoval Svaz průmyslu a dopravy ČR od počátku letošního roku, se bohužel potvrzují jako oprávněné. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl totiž ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 1,2 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 %. Jak dokládají statistická data, ve druhém kvartále už průmysl není schopen táhnout celou ekonomiku, která se tak propadá.

Podnikatelé jsou již několik měsíců po sobě pesimističtí ve svých výhledech. Zejména upozorňují na zhoršení situace v oblasti zakázek a ve vývoji zaměstnanosti. Tyto signály jsou pro Svaz průmyslu a dopravy ČR vážným varováním celkového poklesu reálného HDP, který by se v letošním roce mohl propadnout v řádech několika desetin procent. Ani v příštím roce Svaz průmyslu a dopravy ČR nepředpokládá zásadní zlom a výrazné oživování české ekonomiky.

O to více zaměstnavatelé apelují na vládu Petra Nečase, aby urychleně přijala krátkodobá opatření, která by pomohla růstu průmyslu a ekonomiky.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět