Byznys proti kvótám pro nevýkonné členy správních a dozorčích rad

SP ČR odmítá návrhy směrnice připravované Bruselem, které povinně zvyšují podíl žen v rozhodovacích procesech.

Čtyřicet procent žen ve správních a dozorčích radách společností kótovaných na burze s možností odůvodněné výjimky, šest měsíců na nápravu situace. V opačném případě tvrdé postihy, které podniky mohou odstřihnut od veřejných zakázek, státní podpory a evropských fondů.

To jsou jen některé z hlavních návrhů směrnice připravované Evropskou Komisí. Návrhy  podporované odborovými centrálami, ženskými organizacemi a Evropským Parlamentem vychází z toho, že potenciál žen a jejich příspěvek k růstu a konkurenceschopnosti lze realizovat jen cestou závazných cílů a kvót. Magickým číslem má být 40 % podzastoupeného pohlaví z počtu nevýkonných členů ve správních a dozorčích radách společností kótovaných na burze.

Tato iniciativa Komise vznikla již v roce 2010 v souvislosti s novou Strategií EU pro rovnost příležitostí mužů a žen a vyvrcholila masivní kampaní komisařky Redingové v roce 2011 za vyšší podíl žen v rozhodovacích procesech. Začátkem roku 2012 byla zveřejněna zpráva o pokroku, ve které Komise uznala pokrok v řadě členských států od roku 2010 (Francie, Německo i ČR) a naopak zhoršující se situaci v jiných členských státech (RO, HU, SK). Nicméně podíl žen (13,7%) ve statutárních orgánech společností v EU považuje Komise za nízký, pokrok za pomalý a úsilí členských států za nedostatečné.

Veřejná diskuse zahájená v březnu 2012 přinesla reakce 485 respondentů, mezi nimiž bylo i 56 podnikatelských organizací a 79 podniků. Aktivně se do ní zapojil také Svaz průmyslu a dopravy ČR, který podobně jako další zaměstnavatelské a podnikatelské organizace akcentoval nezávaznost instrumentů, kodexy správy a řízení společností, doporučení a samoregulaci. Ostatní respondenti argumentovali limitujícími faktory těchto nástrojů a přikláněly se k závaznější formě regulace.

Šetření EUROBAROMETRU z roku 2011 ukázalo, že 31% hlasů bylo pro samoregulaci podniků, 26% pro závaznou legislativu a 20% pro právně nezávazné úpravy. Absolutní většina respondentů /88%/ nicméně podpořilo snahu Komise o rovné zastoupení mužů a žen ve vedení podniků.

Komise provedla vyhodnocení dopadu případných dalších kroků a nabídla pět možností – od statut quo až po stanovení kvót jak pro nevýkonné, tak výkonné členy správních rad, představenstvech a dozorčích rad. Při výběru ze všech možností vzala Komise údajně v úvahu poměr efektivnosti zvoleného nástroje a míru zásahu do práv podniků, dále pak princip subsidiarity a proporcionality.

Právním základem pro připravovaný návrh je článek 157(3) Smlouvy o fungování EU (TFEU), který v sobě nese aplikaci principu rovného zacházení a pozitivní akce.

Na stupnici závaznosti 1 – 5 tedy Komise zvolila pro svůj připravovaný návrh stupeň číslo 4 – úpravu rovnováhy pohlaví mezi nevýkonnými členy správních a dozorčích rad ve společnostech kótovaných na burze v kombinaci s dobrovolnými cíli, pokud jde o výkonné členy správních rad a řídících rad.

Návrh stanovuje kvótu 40% u pohlaví, které není dostatečně reprezentováno. Cíle má být dosaženo do roku 2020 a směrnice by měla mít dočasný charakter do doby, kdy se situace zlepší, nastolí se rovnováha a tento proces bude nezvratný. Komise považuje stanovení kvóty za nastavení minimálního standardu. Kvóty nejsou podle Komise rigidní a je zde možnost zdůvodněné výjimky „flexibility clause“ pro odvětví, kde ještě podmínky pro tak vysokou míru zastoupení žen nebyly vytvořeny. Návrh také počítá s výjimkou pro malé a střední podniky.

Pokud podniky nebudou plnit podmínky stanovené směrnicí, dostanou 6 měsíců na nápravu situace. V opačném případě na ně dopadnou tvrdé sankce a budou odstaveny od různých veřejných výhod (podpor, státní pomoci), veřejných zakázek i evropských fondů.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se již k připravované iniciativě několikrát vyjadřoval a podnikl řadu intervencí na evropské i národní úrovni. Podnikatelé, kteří se i v době krize potýkají s nedostatky některých profesí na trhu práce, podporují vysokou míru zaměstnanosti žen i rozvoj jejich potenciálu. Dobře vnímají, že 45% pracovní síly tvoří ženy, jejichž podíl na terciálním vzdělání je 56%, a rozhodně nezpochybňují jejich přínos pro zvyšování konkurenceschopnosti podniků. Princip rovnosti zacházení mezi muži a ženami i rozmanitosti pracovní síly je východiskem řízení lidských zdrojů v každém podniku.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, jako člen evropské podnikatelské komunity, se nedomnívá, že zvolený přístup Komise a návrh na stanovení právně závazných kvót je krokem správným směrem. Naopak tento postup může být kontraproduktivní.

Struktury a velikost statutárních orgánů se liší v rámci EU, rozdílné jsou i procedury a kriteria volby výkonných či nevýkonných členů těchto rad. Zvolená alternativa navíc nepřináší v rámci hodnocení dopadu (IA) tolik deklarovanou rovnováhu mezi efektivností zvoleného nástroje a mírou zásahu do práv podniků. Komise navíc sama přiznává, že vzroste administrativní zatížení a SP ČR se na rozdíl od Komise nedomnívá, že by toto nová byrokracie byla vyvážena ekonomickými přínosy.

Svaz je silně znepokojen navrhovanými sankcemi, které tvrdě dopadnou na podniky v EU právě v době, kdy napínají zbylé síly, aby se dostaly z recese. Zatíženi touto novou legislativní kazajkou navíc nebudou moci konkurovat ostatním globálním hráčům. Jedná se o iniciativu, kde opět bude Evropa papežštější než papež a zbytek světa.

Svaz se připojil se i ke společné iniciativě BUSINESSEUROPE, který prezentoval již v roce 2011 celou řadu příkladů z podnikové praxe napříč Evropskou unií, aby ukázal, že podniky respektují princip rovných příležitostí i zapojení žen do řídících a rozhodovacích procesů.

 

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět