Sněm Svazu vyzval k zastavení propadu konkurenceschopnosti

Jaroslav Hanák, prezident SP ČR, apeloval na politiky, aby energicky podpořili technické vzdělávání v ČR.    .

 

Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR vyzval vládu Petra Nečase, aby zastavila pokračující propad konkurenceschopnosti České republiky. Od roku 2009 se v mezinárodním srovnání propadla z 31. místa na 39. příčku. Ve svém projevu na Sněmu při zahájení 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně za účasti 400 zástupců byznysu, desítek hostů a sedmi členů vlády v čele s premiérem Petrem Nečasem upozornil prezident Svazu Jaroslav Hanák na přetrvávající letité problémy v kvalitě fungování státních a veřejných institucí.

„Zatímco vlastníci a manažeři prokazují neuvěřitelné schopnosti zvládat současné problémy, státní a veřejná správa zůstává nadále koulí na noze našeho podnikání. Podnikatelské prostředí se nelepší, administrativa je nadále složitá a neprovázaná, na všech stupních je korupcí prolezlá byrokracie,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jak poznamenal, podnikatelé nezpochybňují klíčový význam stability státního rozpočtu, ovšem cesta zvyšování daní, slabý tah při zefektivnění, zeštíhlení a zlevnění institucí a nedostatek prorůstových opatření není tím správným směrem.

Nezbytné by podle něho bylo „oprášení“ Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, která byla prodiskutována, zpracována a je připravena k implementaci. „Celé roky voláme a upozorňujeme na ty stejné problémy, které by měla řešit strategie konkurenceschopnosti. Již nyní je ale zřejmé, že současná vláda nedotáhne celou tuto strategii do praxe. Je proto třeba se soustředit na tři klíčové oblasti, jimiž je změna nedostatečné kvality institucí, podpora výzkumu, vývoje a inovací a zlepšení infrastruktury,“ řekl Jaroslav Hanák.

Svaz podle slov jeho prezidenta na jedné straně oceňuje snahy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR posílit podporu exportu. Na druhé straně zaměstnavatelé nepříznivě vnímají nedostatečnou spolupráci mezi resortem zahraničním věcí a MPO. „Potřebujeme jasný tah na bránu a jednotně působící síť ekonomické diplomacie. Nemůžeme stále přihlížet třenicím, které nikomu neprospívají. Žádáme proto premiéra, aby v této věci zásadně zasáhnul,“ vyzval Jaroslav Hanák předsedu vlády k iniciativnímu vyřešení přetrvávajících problémů mezi oběma ministerstvy.

Tématem vrcholné diskusní platformy mezi byznysem vládou bylo také technické vzdělání a jeho podpora. Podle prezidenta Jaroslava Hanáka průmyslu hrozí takřka kolaps, pokud během příštích pěti, deseti let nebude školský systém nastaven tak, aby se na trh práce dostávali akutně potřební technicky vzdělaní pracovníci. „Národ Komenského by se měl stydět za to, jak hluboko jsme klesli ve výuce matematiky,“ posteskl si Jaroslav Hanák. Jak současně naznačil, mezi zástupci Svazu a ministerstvem školství a ministerstvem obchodu a průmyslu panuje shoda v nutnosti podpory technického vzdělávání a je viditelná snaha.

Šéf Svazu podtrhnul také význam českého modelu kurzarbeitu, kdy ve firmách za jasně daných kritérií budou vzděláváni pracovníci.

K výzkumu, vývoji a inovacím a jeho financování uvedl, že je třeba lepší hospodařit. „Musíme vyhodnocovat efektivnost. Proto budeme bojovat za výraznou podporu aplikovaného výzkum“, poznamenal Jaroslav Hanák.

Další klíčovým tématem je pro tuzemský byznys surovinová a energetická politika. Jaroslav Hanák kriticky upozornil na přístup České republiky v oblasti obnovitelných zdrojů, která poškozuje konkurenceschopnost podniků. Platíme za špatná rozhodnutí politiků v oblasti obnovitelných zdrojů energie,“ uvedl Jaroslav Hanák s tím, že skoro žádné státy EU nezatěžují vlastní průmysl poplatky za obnovitelné zdroje energie tak, že podkopávají její konkurenceschopnost. „Očekáváme od vlády, že se razantně začne zabývat touto záležitostí,“ doplnil šéf Svazu.

Na tuto výzvu reagoval přítomný premiér Petr Nečas souhlasnými slovy o tom, že se obnovitelné zdroje energie se stávají brzdou rozvoje ekonomiky. „Jen výkon fotovoltaiky byl do konce roku 2010 větší než celý výkon jaderné elektrárny Dukovany. Obnovitelné zdroje je třeba zkrotit,“ prohlásil Petr Nečas a podotknul, že je třeba ve vztahu k bruselským tlakům v této oblasti používat selský rozum a bránit se mnohdy nereálným snahám.

Jaroslav Hanák zmínil také problém strukturálních fondů. „Co potřebujeme je kompletně vyčerpat prostředky za roky 2012 a 2013 a následně schválit realokace pro reálné a Bruselem nenapadnutelné zbytky projektů na léta 2014 a 2020. Je to na našich vyjednávačích v Bruselu. Nesmíme dopustit další experimenty s dalekosáhlými dopady na státní rozpočet, na byznys a na občany,“ řekl Jaroslav Hanák.

 

Ve svém vystoupení na Sněmu předseda vlády Petr Nečas ocenil roli průmyslu v České republice. Současně podtrhnul, že nehledě na řadu problémů, je tato země v poměrně dobré kondici z hlediska ratingu a zadluženosti, nižší míry nezaměstnanosti a chudoby. „Jsme bezpečný přístav pro investory,“ poznamenal Petr Nečas s tím, že mnohdy jde v případě pesimismu o psychologický faktor.

Ve vztahu k podpoře exportu odmítl vzývání dalajlámy ve vztahu k Číně s poukazem na ohrožení našich zájmů a zmínil i vztah k Rusku a někdy jeho negativní osočování. Vyzvednul potřebu podpory exportu do mimoevropských trhů.

Předseda vlády hovořil také o nezbytnosti podpory růstu ekonomiky, ovšem nikoliv fiskálními impulzy. Sebekriticky hovořil o čerpání evropských fondů a nutnosti posílení konkurenceschopnosti České republiky.

Ve vztahu k podnikatelskému prostředí zmínil stále ještě rozbujelou administrativu a snahy vlády o snížení administrativy.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět