SP ČR: Svaz podepsal memorandum s MŽP a MPO o spolupráci

Od dlouho připravované dohody si Svaz slibuje intenzivnější komunikací s dvěma důležitými resorty.

Memorandum o vzájemné spolupráci

Zlepšení komunikace mezi zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů a urychlení přípravy nových právních předpisů a umožnění revize stávajících zákonů v rámci jasněji definovaného dialogu představitelů byznysu s Ministerstvem životného prostředí ČR (MŽV) a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) by mělo přinést dnes podepsané Memorandum o vzájemné spolupráci. Poměrně dlouho připravovaný dokument stvrdili svými podpisy po skončení tradičního Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci letošního 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně prezident Svazu Jaroslav Hanák, prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel a za resort MŽV ministr Tomáš Chalupa a za MPO ministr Martin Kuba. Podpisu byl přítomen předseda vlády Petr Nečas.

Memorandum nahrazuje a rozšiřuje původní Dohodu MŽP se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Českou podnikatelskou radou pro udržitelný rozvoj. Ke konkretizaci cílů a úkolů, vyplývajících z Memoranda, slouží Akční plán pro období 2012-2013, který bude každé dva roky aktualizován.

„Memorandum považuji za strategický průlom, neboť hlavní dva hráči byznysu se dokázali dohodnout s dvěma klíčovými ministerstvy na pravidlech spolupráce. Podstatné bude jeho naplňování v praxi. Proto je pro nás zásadní, že součástí dohody je akční plán, který jsme chtěli co nejkonkrétnější a díky němuž můžeme vyhodnocovat výsledné efekty. Již nyní považuji za příznivý příslib, že budou vyvažována environmentální a ekonomická rozhodnutí,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR si od přijetí Memoranda slibuje intenzivnější komunikací s výše uvedenými dvěma resorty, která by při přijímání nových právních předpisů a při změnách dosavadních předpisů v oblasti životního prostředí na národní i evropské úrovni zavčas upozornila na potenciální třecí plochy a možné negativní dopady na průmysl a celou podnikatelskou sféru. Smyslem Memoranda je tedy těsnější vzájemná spolupráce při řešení zásadních environmentálních a strategických témat ČR a EU, která by měla brát v potaz vyváženost ekonomických, environmentálních a sociálních aspektů.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět