SP ČR: Svaz bude intenzivněji podporovat byznys s Indií

SP ČR organizované setkání indických a českých firem navštívili ekonomičtí ministři obou zemí a stovka podnikatelů.  .

 

Významnou událostí dnešního Česko-indického ekonomického fóra v rámci 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně se stalo podepsání Memoranda o porozumění mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a indickou organizací Engineering Export Promotion Council (EEPC). Tato organizace sdružuje 12 tisíc strojírenských výrobců, v letošním roce v rámci akce India show přivezla na výstaviště 130 z nich.

V úvodním projevu zdůraznil Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který byl organizátorem fóra, stoupající význam Indie pro naše podnikatele. "Indie patří k našim prioritním zemím a tradičním partnerům a mezi firmami je o ni rostoucí zájem. Snahou svazu je zintenzivnit vztahy s našimi partnery,“ řekl Jaroslav Hanák.

K samotnému podpisu dohody uvedl: „Slibujeme si od ní zintenzivnění výměny informací o obchodních a investičních příležitostech v obou zemích“.

O zájmu podpořit vzájemné vztahy hovořil na fóru i předseda EEPC Aman Chadha. „Naše obchodní vazby jsou tradiční a začaly před pěti desítkami příchodem stovky vašich firem,“ podotknul šéf EEPC. Zdůraznil význam indického strojírenství, které vytváří tři procenta HDP, ale zaměstnává 29 procent pracující populace. „Jsme schopni obstát v konkurenci tradičních strojírenských zemí,“ uvedl Aman Chadba s tím, že výhodou odvětví je roční příchod na trh práce 400 tisíc inženýrů.

Vzájemné vazby míní podpořit také indický ministr obchodu a průmyslu Anand Sharma. Svému protějšku ministrovi Martinovi Kubovi nabídnul na fóru vytvoření tří expertních skupin pro oblast těžebního průmyslu, zemědělství a strojírenské výroby. „Shodli jsem se na účelnosti vzniku tři odborných skupin, které by mohly české straně otevřít trhy,“ uvedl indický ministr.

Pod patronací ministrů proběhl pak v rámci fóra podpis Memoranda o porozumění mezi Českou exportní bankou a Export-Import Bank of India (EXIM Bank).

Fórum je součástí programu India show, tedy historicky největší přehlídky indického průmyslu v zemích střední a východní Evropy. Na MSV v Brně vystavuje 130 indických firem, přičemž expozice reprezentují široké spektrum indické strojírenské produkce od průmyslových gigantů až po střední a drobné výrobce.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět