Fórum průmyslu a vysokých škol: Chceme obrat příští rok

Osm zástupců byznysu a osm rektorů požadují, aby vláda co nejrychleji podpořila technické vzdělávání.    .

 

Zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů a také rektoři technických vysokých škol požadují, aby dramatický úbytek technicky vzdělaných pracovníků byl zastaven opatřeními na podporu technického vzdělání již příští rok. Tento požadavek vzešel dnes z jednání Fóra průmyslu a vysokých škol v rámci 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. To sdružuje za předsednictví rektora VÚT Brno prof. Karla Raise osm rektorů technických vysokých škol a osm představitelů zaměstnavatelů a podnikatelů, v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR.

„Fórum zástupců byznysu a rektorů technických vysokých škol se sešlo v pravou chvíli. Průřezově politickým spektrem vidíme výraznější snahu napravit dramatický problém nedostatku technicky vzdělaných lidí,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Fórum průmyslu a vysokých škol se pravidelně schází na MSV, letos ho navštívil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, aby na něm prezentoval snahy jeho resortu dosáhnout změny zákona o dani z příjmu, která by umožnila firmám lepší daňové odpočty, pokud by podporovaly výuku technického školství. Chce také zvýšit částku daňově uznatelných nákladů studentů z technických oborů a zavést novou strukturu výpočtu financování vysokých škol s preferencí technických vysokých škol. „Musíme podpořit firmy a naučit učitele a děti, aby se neštítili matematiky a technických oborů,“ řekl Martin Kuba s tím, že změny se bude snažit prosadit pro rok 2013

„Chci věřit tomu, že některá opatření na podporu technického vzdělávání vstoupí do života už v příštím roce,“ uvedl k tomu šéf Svazu, který se podílel na přípravě návrhů MPO.

 

Snahy o co nejrychlejší obrat a přijetí opatření v roce 2013 jednoznačně podpořilo celé Fórum průmyslu a vysokých škol. Současně požadovalo urychlení přípravy novely zákona o terciálním vzdělávání.

Požadavkem účastníků bylo, aby se vládní Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR propojila v praxi s rozvojem českého vzdělanostního systému. Situace je totiž značně dramatická. V průmyslově orientované zemi jakou je Česká republika pouští totiž vysoké školy na trh práce 110 tisíc absolventů, z toho je však pouze 10 tisíc technického směru.

„Musíme změnit koncepci vzdělanosti, vždyť se propadáme ve znalosti matematiky a přírodních věd. Nemůžeme roky diskutovat, ale je třeba udělat alespoň dílčí kroky, které podpoří změnu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

K podpoře technického školství se vyjádřil také člen představenstva Svazu a místopředseda Fóra průmyslu a vysokých škol Pavel Kafka: „Přivítal bych novou situaci, kdy se od velkých témat přikročí k pragmatickým krokům, které by mohly a měly být realizovány již v roce 2013“.

Jednání a debaty se zúčastnil i náměstek ministra školství Tomáš Hruda a také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček, podle něhož zahraniční investoři, zejména pak němečtí, silně požadují změny v technickém vzdělání.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět