Den chemie připomínka významu odvětví

Čtvrtek 20. září patřil oslavám 20. výročí Svazu chemického průmyslu a vyhlášení vítězů soutěže o nejlepšího chemika.    .

Chemický průmysl slaví ve čtvrtek 20. září svůj den, jeho součástí byla konference s názvem „Vize chemického průmyslu“. Vedle desítek významných osobností jako je Andrej Babiš, předseda představenstva AGROFERT HOLDING, Piotr Chelminsky, přeseda představenstva UNIPETROL, Hubert Mandera, generální ředitel Cefic a prezident organizátorského Svazu chemického průmyslu Petr Cingr se akce v prostorách Národního technického muzea v Praze zúčastnil i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

„Intenzivně se snažíme zlepšit podnikatelské prostředí, které nikterak neodpovídá potřebám našich firem. Tlačíme na změny technického vzdělání, úpravy trhu práce, příkladem je česká varianta kurzarbeitu. Požadujeme efektivnější podporu exportu, účinnější podporu výzkumu, vývoje a inovací a dořešení strategických rozhodnutí v oblasti energetiky. To jsou záležitosti, které se bytostně dotýkají každého průmyslového odvětví v této zemi, ať už je členem našeho Svazu či nikoliv,“ uvedl Jaroslav Hanák s poukazem na důležitost tohoto odvětví.

Chemický průmysl patří mezi tři největší odvětví v České republice, vytváří 14 procent průmyslového HDP a zaměstnává více jak 100 tisíc lidí. Je to sektor s velkým inovačním potenciálem.

K jeho kondici uvedl ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák, že loňský rok ve srovnání s rokem 2010 přinesl významné zlepšení ve všech ukazatelích a téměř dohonil ztráty z období recese. Výhledy pro letošní rok jsou poněkud opatrnější.

Součástí Dne chemie a oslav 20. výročí Svazu chemického průmyslu je slavnostní večer za účasti zahraničních hostů, na němž budou vyhlášeny výsledky celostátní soutěže o nejlepšího chemika.