Kazaši přijeli jednat do Ostravy

Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska organizovalo ve dnech 12.-19. 9. incomingovou misi kazašských podnikatelů.

Pod názvem Nové trhy pro Moravskoslezský kraj uspořádalo Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska incomingovou misi pěti podnikatelů z Kazachstánu. Součástí akce byly pracovní workshopy a exkurze, které byly realizovány v Ostravě.

Účelem pracovních setkání bylo seznámit účastníky s potenciálem kazašského trhu, poukázat na jeho specifika a navázat osobní kontakt s hosty z Kazachstánu.

„Význam exportu pro naše hospodářství není zapotřebí zdůrazňovat. Přílišná orientace ČR na evropské trhy může z dlouhodobého strategického hlediska přinést naší ekonomice mnoho nepříjemností. Z tohoto důvodu se naše podnikatelská asociace zaměřila na osvětu a reálnou podporu exportu směrem k dynamickým a perspektivním trhům, ke kterým Kazachstán bezesporu patří,“ uvedl Jan Skipala, prezident Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska.

V pondělí 17. září v Ostravě proběhlo pracovní jednání podnikatelů s pěti zástupci kazašských firem, kteří byli do České republiky pozváni Společenstvím průmyslových podniků Moravy a Slezska za účelem podpory exportu ČR do mimo-evropských destinací. Setkání se uskutečnilo v rámci realizace podnikatelské mise z Kazachstánu, která je organizována

za finanční spoluúčasti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR pod názvem: „Nové pro Moravskoslezský kraj“. Účastníky tohoto setkání přišel přivítat také poslanec Evropského parlamentu za MS kraj Vojtěch Mynář a předseda zahraničního výboru Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Ivan Strachoň.

Během pracovního pobytu v Ostravě měli účastníci mise příležitost shlédnout technické muzeum automobilky Tatra v Kopřivnici, navštívit provoz pivovaru v Nošovicích a blíže se seznámit s automatizovanými parkovacími domy, jejichž výrobou se zabývá společnost Koma se sídlem v Ostravě Vítkovicích. Dále také navštívili Vysokou školu podnikání, a.s., společnost Bosch Rexroth, i provozy  koncernu společnosti Vítkovice, Heavy Machinery a Power Engineering.

„Záměrem mise bylo a podpořit export do této země. Primární zájem na její realizaci vychází především z české strany a jsme rádi, že se nám na straně Kazachstánu podařilo zajistit adekvátní partnery. Projekt byl vázán na největší tuzemský stavební veletrhu FOR ARCH v Praze, kterého se naši hosté zúčastnili v úterý 18. září,“ uvedl Petr Ruhswurm, výkonný ředitel Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska. Jak dále dodal, výraznou měrou k realizaci mise přispěli další partneři, kterými jsou Krajská hospodářská komora MSK, společnost Vítkovice, společnost Bosch Rexroth, společnost. Libros a Centrum bezpečné jízdy Ostrava.

„Celá mise navázala na historii vztahů mezi Moravskoslezským krajem a Západokazašskou oblastí, které nastavila v roce 2005 společnost LIBOR VÁCLAVÍK – LIBROS Ostrava s mandátem tehdejšího hejtmana a primátora statutárního města Ostrava. Úspěšná spolupráce tak může i nadále pokračovat,” doplnil Dalimil Frič, ředitel Centra bezpečné jízdy LIBROS Ostrava.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět