SP ČR: Do ruských regionů míří početná podnikatelská mise

V čele delegace šesti desítek podnikatelů a bankéřů, která navštíví Kemerovo a Čeljabinsk, je prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Podpořit export do Ruska by měla podnikatelská mise do Moskvy, Kemerova a Čeljabinska, kterou ve dnech 23. až 27. září zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). V čele mise šesti desítek zástupců čtyřiceti tuzemských firem, organizací a bank, doprovázející ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kubu při jeho oficiální návštěvě Ruska, je Jaroslav Hanák, prezident organizátorského Svazu.

„Je pro nás velmi důležité otevírat dveře v Rusku, které je pro naše exportéry nejdůležitějším trhem mimo Evropskou unii,“ uvedl Jaroslav Hanák. Jeho slova se opírají o červnové zjištění mezi více jak třemi sty tuzemskými firmami při konzultacích s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade, kdy o ruský trh projevil zájem nejvyšší počet respondentů (31 %).

Mise směřuje vedle Moskvy do půl milionového Kemerova, ležící severovýchodně od Novosibirsku na řece Tom. Oblast má zásoby nerostných surovin, zejména uhlí a jsou zde chemické a strojírenské závody. Zavítá také do Čeljabinska na východním úpatí pohoří Uralu s více jak milionem obyvatel. Dnes je tu průmysl hutnický a chemický, stavebních hmot, spotřební a potravinářský či výroba traktorů.

„Je potřeba jezdit do regionů. Tam jsou ještě obchodní příležitosti, která je nutné zakládat na osobních vztazích. Je dobře, že v delegaci jsou zástupci úspěšných firem a že dveře nám otevírá ministr průmyslu a obchodu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Součástí delegace jsou představitelé strojírenských firem, stavebních a inženýrských společnosti, podniků působících v oblasti automatizace či potravinářství a také zástupci bank.

„Účastníci mise mají s Ruskem již bohaté zkušenosti. Ovšem v regionech, kam mise míří, si většina z nich teprve vytváří kontakty,“ uvedla Olga Zuláková, manažerka Sekce mezinárodních vztahů SP ČR, která akci organizačně zajišťuje.