SP ČR: Zaměstnavatelé podrobili kritice návrh státního rozpočtu

  Při tripartitě poukázal viceprezident Pavel Juříček na nedostatky, poměrně pozitivně reagoval na výši prostředků na dopravní infrastrukturu, vzdělávání a Va V. .

 

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) vyjádřili dnes při jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) kritické výhrady vůči podobě návrhu státního rozpočtu na rok 2013. „Rozpočet nese velké riziko, neboť je postaven na jednoprocentním růstu HDP. Situace v příštím roce nemusí být zdaleka tak příznivá, zprávy z našich členských firem tomu nenapovídají. Vláda nás zejména neuspokojila v zefektivnění a zlevnění státní správy a v hospodárnosti vynakládání veřejných prostředků,“ uvedl Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V této souvislosti poukázal na to, že nákupy služeb ve výši 33,2 miliard korun jsou příliš vysoké a požadoval mimo jiné informace o řešení stavu centrálních nákupů a vyřešení duplicity činností státní správy. Poukázal na skutečnost, že stát má téměř pět set účelových dceřiných společností a 4800 administrativních budov, což přináší ohromné náklady.

V souvislosti se zahájením důchodové reformy od 1. ledna příštího roku uvedl, že „zaměstnavatelé upřednostňovali posunutí termínu na rok 2014“. „Podnikům to přinese administrativní komplikace, neboť důchodová reforma bude zahájena o rok dříve, než začne fungovat jednotné inkasní místo,“ uvedl Pavel Juříček.

Poukázal také na nezbytnost zamezení korupčního a nesystémového jednání při rozhodování o strukturálních fondech. Požadoval i lepší výběr daní.

Poznamenal, že do návrhu státního rozpočtu nejsou zakomponována prorůstová opatření, která byla Svazem průmyslu a dopravy ČR předána vládě a o nichž se jedná v expertních týmech.

Zástupci Svazu ocenili to, že návrh počítá s navýšením prostředků do Státního fondu dopravní infrastruktury o osm miliard na 33,6 miliard korun. Současně upozornili, že ani tato částka neřeší problémy dopravní infrastruktury. Představitelé Svazu pozitivně ocenili navýšení výdajů na výzkum a vývoj a také to, že se nepočítá se snížením prostředků na vzdělávání. „Věřím, že peníze se nasměrují více na podporu technického vzdělávání a aby se rychle přistoupilo k celkové reformě vzdělávací soustavy podle potřeb trhu práce,“ dodal Pavel Juříček.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět