Česko-irácké podnikatelské fórum: Iráčané pozvali firmy do země

  Prezident SP ČR J. Hanák otevřel projevem setkání více jak šesti desítek podnikatelů. Akci organizoval SP ČR.

Zástupci iráckých podnikatelů vyzvali dnes na Česko-iráckém podnikatelském fóru tuzemské firmy, aby se intenzivněji zapojily do byznysu s Irákem. „Čím rychleji se české firmy dostanou na irácký trh, tím lépe to bude pro obě strany. Budou mít větší šanci se zde prosadit a udržet,“ prohlásil na Fóru předseda irácké Unie podnikatelů Rasghip Ridha Bulbel, který vyjádřil společný názor zástupců přítomných pěti organizací, představující irácký soukromý sektor průřezově hlavními odvětvími a regiony.

Setkání tří desítek iráckých podnikatelů a zástupců tamních komor a svazů s pěti desítkami zástupců českých firem v rámci Česko-iráckého podnikatelského fóra organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR. V rámci této akce, která uskutečnila na půdě Ministerstva průmyslu a ochodu ČR, byly prezentovány obchodní příležitosti a poté proběhla individuální jednání.

„Podpora spolupráce mezi českými a iráckými podnikateli je naší prioritou. Nasvědčuje tomu skutečnost, že od roku 2004 jsme organizovali sedm podnikatelských misí do této země, která provázela naše ústavní činitele,“ zahájil Fórum Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Jeho slova o aktivitách SP ČR směrem k Iráku potvrzuje nejen zmíněných sedm podnikatelských misí, ale jeho zástupci se pravidelně účastní významných veletrhů, kde zastupují a prezentují české firmy. Nejbližší podobnou akcí je mezinárodní veletrh „Erbil International Fair 2012“, který se uskuteční ve dnech 15. až 18. října. Svaz na svém stánku zde bude zastupovat formou katalogové výstavy desítku tuzemských firem.

 

Na Fóru vystoupil předseda irácké Národní investiční komise Dr. Sami Raoof Taqi al-Araji, který poukázal na ohromné podnikatelské příležitosti pro české firmy. Vyzdvihnul zejména oblast těžebního průmyslu, výstavbu a rekonstrukci ropné a energetické infrastruktury, na níž tuzemské firmy spolupracují s Irákem již od 60. let a tato tradice pokračuje i v současné době. Dokládá to i nejvýznamnější kontrakt, jímž je letošní dohoda o výstavbě elektrárny v kurdistánském regionu společností PSG ve spolupráci s místní společností KAR Group a tureckou Renaissance Group.

Irácké zásoby ropy a zemního plynu jsou srovnatelné se zeměmi Perského zálivu, přičemž Irák je na čtvrtém místě v objemu zjištěných zásob ropy na světě. Jestliže počátkem roku se těžilo průměrně 2,6 mil. barelů ropy denně, v roce 2017 se předpokládá těžbu 6 až 7 milionů barelů. Příjmy z exportu ropy by mohly vytvořit dostatečné finanční zdroje pro pokrytí nákladů potřebných pro rekonstrukci a modernizaci iráckého hospodářství.

Předseda Národní investiční komise poukázal na přetrvávající poptávku po stavebních materiálech, což vyvolává tlak na výstavby cementáren a cihelen. Vedle toho iráčtí zástupci zdůraznili potřebu rozsáhlé výstavby a rekonstrukce infrastruktury, zejména železniční a silniční sítě, včetně letišť a mostů. Zmíněna byla bytová výstavba a potřeba budování nemocnic a zajištění jejich vybavení zdravotnickým zařízením.

Do konce 2020 bude podle iráckých hostů potřeba více než tři miliony nových bytových jednotek a školství bude pro svůj optimální rozvoj potřebovat postavit více než osm tisíc škol. Až tři tisíce dalších škol se neobejdou bez rekonstrukce. Zmíněna byla i oblast telekomunikací, kde se čeká na příchod čtvrtého operátora.

Na Fóru vystoupil a na otázky přítomných odpovídal Martin Frelich, ředitel odboru exportního a projektového financování České exportní banky. Nabídnul pomocnou ruku při podnikání v této zemi, kam z České republiky směřovaly vloni zhruba tři čtvrtiny procenta celkového exportu.

Česko-iráckého podnikatelského fóra se zúčastnili zástupci iráckých firem z oblasti energetiky, ocelářství, vodohospodářství, potravinářství a stavebnictví. Již tato odvětví naznačují, o jaké oblasti má irácká strana zájem. Poptávka je po dovozu ropných technologií, silničních vozidel, strojů a strojírenské techniky, dále o turbíny a tepelné výměníky, průmyslové stroje, vědecké a řídicí přístroje, elektrická zařízení, zemědělské stroje, chemikálie a chemické prostředky, ale také po českých potravinářských produktech či zdravotnické technice.

„Ve společném zájmu je přispět k hledání podnikatelských příležitostí, ať už se jedná o energetiku, těžbu nerostných surovin, strojírenství, dopravní infrastrukturu, vodohospodářství, potravinářství, zdravotnictví a další odvětví. V nich jsou naše firmy úspěšné a konkurenceschopné, mají dostatek zkušeností, odbornosti a know-how,“ poznamenal k příležitostem Jaroslav Hanák. Připomněl, že podle zjištění SP ČR mezi členskými firmami stoupá zájem o irácký trh a o spolupráci s tamními podnikateli.  

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět